TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Robert Sowa szuka kulinarnych talentów

Konkurs kulinarny Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2009" to nowatorski projekt, który miał na celu wyłonienie wybitnych, utalentowanych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych, którzy nie przekroczyli jeszcze 23. roku życia.


Konkurs dał ogromne możliwości młodym adeptom sztuki kulinarnej. Uczestnictwo w takim wydarzeniu pozwoliło młodym kucharzom zaprezentować swoje umiejętności, zaktywizowało ich oraz dało bardzo wyraźny obraz kondycji zawodowej przyszłych szefów kuchni.
Organizatorem Konkursu był Robert Sowa i MT Polska przy opiece merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego prezesem jest Jerzy Pasikowski. Konkurs poprowadził osobiście Robert Sowa wraz z Dorotą Wellman, gościem honorowym imprezy była Pani Jolanta Kwaśniewska. Każdy uczestnik, który zgłosił chęć udziału w tym nowatorskim projekcie, musiał przedstawić rekomendację szefa kuchni, który swoim nazwiskiem potwierdził wyjątkowość i szczególny talent swojego, młodego podopiecznego. Uzyskanie takiej rekomendacji miało na celu budowanie i wspieranie relacji szef kuchni - uczeń. Młody, kulinarny talent choćby najwybitniejszy powinien mieć wsparcie swojego mentora, nauczyciela, aby odnieść sukces w branży, mieć możliwość rozwoju własnych zdolności we właściwym kierunku a także móc zaprezentować się szerokiej publiczności.

Do finału konkursu "Kulinarny talent 2009" weszli: Mateusz Banaśkiewicz, Grzegorz Suski, Marcin Jabłoński, Piotr Rolnik, Tomasz Czypionka, Konrad Kura, Mateusz Maciński, Norbert Sokołowski, Mateusz Wania, Dariusz Jatczak, Kamil Zgrzebski i Arkadiusz Kruszik. Uczestników oceniało jury techniczne w składzie Marcin Budynek - szef kuchni Hotelu "Warszawa" w Augustowie i Marcin Matyjasik Szef kuchni Farutex. Z kolei jury degustacyjne obradowało w składzie Agnieszka Popielewicz, Agnieszka Sicińska, Ilona Felicjańska, Katarzyna Cerekwicka pod przewodnictwem Roberta Sowy. Nadzór nad obiema komisjami sprawował Jerzy Pasikowski. Dodatkową atrakcją imprezy była prezentacja najnowszej książki Roberta Sowy pt. " Robert Sowa w poszukiwaniu smaku doskonałego". W czasie konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje firm: Lazur, Farutex, Wilbo, Contimax, InterEuropol, Prymat, Flik, Espresso oraz Brown Forman.

Zadaniem zawodników było przygotowanie w pół godziny sześciu porcji konkursowego dania, dodatkowo w ciągu piętnastu minut przygotowanie i w takim samym czasie posprzątanie stanowiska pracy. Do stworzenia popisowego dania uczestnicy musieli przede wszystkim użyć łososia norweskiego, sera pleśniowego Lazur oraz żurawiny amerykańskiej. Po raz pierwszy w historii konkursów gastronomicznych tego typu, wyniki były znane tuż po zakończeniu imprezy, podano je w czasie uroczystego koktajlu. III miejsce i statuetkę za najlepszy smak otrzymał podopieczny Kurta Schellera - Marcin Jabłoński, który pochwalił się łososiowym confit na postumencie ze skorzonery z dodatkiem borówkowego vol-au-vent. II miejsce jury przyznało Mateuszowi Macińskiemu, rekomendowanemu przez Artura Grajbera, za przygotowanie łososia pieczonego w syropie klonowym podanego na postumencie z ananasa, z figą i risotto w cieście spring roll, wraz z ciemnym sosem owocowym. I miejsce oraz tytuł otrzymał podopieczny Jarosława Uścińskiego - Norbert Sokołowski, który stworzył kulinarne arcydzieło pod tajemniczą nazwą Classic moon.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Robert Sowa konkurs Kulinarny Talent kucharz gastronomia MT Polska Fundacja Klubu Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski Dorota Wellman Jolanta Kwaśniewska w Augustowie Marcin Matyjasik Farutex Agnieszka Popielewicz Agnieszka Sicińska Ilona Felicjańska Katarzyna Cerekwicka Lazur Farutex Wilbo Contimax InterEuropol Prymat Flik Espresso Brown Forman łosoś norweski ser lazur Kurt Scheller Marcin Jabłoński Mateusz Maciński Artur Grajber Jarosław Uściński Norbert Sokołowski gastronomia Kulinarny Talent 2009




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję