Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
Robert Sowa szuka kulinarnych talentów
Konkurs kulinarny Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2009" to nowatorski projekt, który miał na celu wyłonienie wybitnych, utalentowanych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych, którzy nie przekroczyli jeszcze 23. roku życia.
Konkurs dał ogromne możliwości młodym adeptom sztuki kulinarnej. Uczestnictwo w takim wydarzeniu pozwoliło młodym kucharzom zaprezentować swoje umiejętności, zaktywizowało ich oraz dało bardzo wyraźny obraz kondycji zawodowej przyszłych szefów kuchni.
Organizatorem Konkursu był Robert Sowa i MT Polska przy opiece merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego prezesem jest Jerzy Pasikowski. Konkurs poprowadził osobiście Robert Sowa wraz z Dorotą Wellman, gościem honorowym imprezy była Pani Jolanta Kwaśniewska. Każdy uczestnik, który zgłosił chęć udziału w tym nowatorskim projekcie, musiał przedstawić rekomendację szefa kuchni, który swoim nazwiskiem potwierdził wyjątkowość i szczególny talent swojego, młodego podopiecznego. Uzyskanie takiej rekomendacji miało na celu budowanie i wspieranie relacji szef kuchni - uczeń. Młody, kulinarny talent choćby najwybitniejszy powinien mieć wsparcie swojego mentora, nauczyciela, aby odnieść sukces w branży, mieć możliwość rozwoju własnych zdolności we właściwym kierunku a także móc zaprezentować się szerokiej publiczności.
Do finału konkursu "Kulinarny talent 2009" weszli: Mateusz Banaśkiewicz, Grzegorz Suski, Marcin Jabłoński, Piotr Rolnik, Tomasz Czypionka, Konrad Kura, Mateusz Maciński, Norbert Sokołowski, Mateusz Wania, Dariusz Jatczak, Kamil Zgrzebski i Arkadiusz Kruszik. Uczestników oceniało jury techniczne w składzie Marcin Budynek - szef kuchni Hotelu "Warszawa" w Augustowie i Marcin Matyjasik Szef kuchni Farutex. Z kolei jury degustacyjne obradowało w składzie Agnieszka Popielewicz, Agnieszka Sicińska, Ilona Felicjańska, Katarzyna Cerekwicka pod przewodnictwem Roberta Sowy. Nadzór nad obiema komisjami sprawował Jerzy Pasikowski. Dodatkową atrakcją imprezy była prezentacja najnowszej książki Roberta Sowy pt. " Robert Sowa w poszukiwaniu smaku doskonałego". W czasie konkursu odbyły się pokazy kulinarne i degustacje firm: Lazur, Farutex, Wilbo, Contimax, InterEuropol, Prymat, Flik, Espresso oraz Brown Forman.
Zadaniem zawodników było przygotowanie w pół godziny sześciu porcji konkursowego dania, dodatkowo w ciągu piętnastu minut przygotowanie i w takim samym czasie posprzątanie stanowiska pracy. Do stworzenia popisowego dania uczestnicy musieli przede wszystkim użyć łososia norweskiego, sera pleśniowego Lazur oraz żurawiny amerykańskiej. Po raz pierwszy w historii konkursów gastronomicznych tego typu, wyniki były znane tuż po zakończeniu imprezy, podano je w czasie uroczystego koktajlu. III miejsce i statuetkę za najlepszy smak otrzymał podopieczny Kurta Schellera - Marcin Jabłoński, który pochwalił się łososiowym confit na postumencie ze skorzonery z dodatkiem borówkowego vol-au-vent. II miejsce jury przyznało Mateuszowi Macińskiemu, rekomendowanemu przez Artura Grajbera, za przygotowanie łososia pieczonego w syropie klonowym podanego na postumencie z ananasa, z figą i risotto w cieście spring roll, wraz z ciemnym sosem owocowym. I miejsce oraz tytuł otrzymał podopieczny Jarosława Uścińskiego - Norbert Sokołowski, który stworzył kulinarne arcydzieło pod tajemniczą nazwą Classic moon.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział nagrody i wyróżnienia:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Dział hotele, pensjonaty:
Turystyka z gorszą obsługą
Można składać oferty w Programie wsparcia
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Zwiedzanie Zamościa nocą - nową formą przyciągania turystów!
Odysy 2005 dla: BT Skarpa, BT Obieżyświat, CK Witek i wyróżnienie dla hotelu Matejko!
Pasażerowie Ryanair całą noc czekali na wylot
Konkurs na plakat promujący wypoczynek nad Bałtykiem?
Miś - już historyczna atrakcja Zakopanego
Koniec strajku na lotnisku w Kopenhadzie
Powstanie kompleks hotelowy przy Kryspinowie
Nowości w Powiecie Chrzanowskim
Bułgaria - wczasy autokarowe 12 dni- od 999 zł z wyżywieniem
Cykl Eye on Poland w CNN zakończony. Teraz 11 tygodni spotów.
Linie SkyEurope uruchomiły połączenie Kraków Balice - Wenecja Treviso
Wybuchy w Antalyii - 6 osób rannych!
Raport: Rynek Biur Podróży 2004
Ciało turystki znalezione przy Siklawie
LOT stracił na umowach paliwowych nawet 400 mln zł
Ławica: coraz więcej pasażerów
20,6 mln turystów przyjedzie do Polski w 2012
Podróże Polaków w czerwcu 2005
Gmina Rewal chce, aby turystów nie niepokoiły kury i koguty
Litwa: od 1 stycznia 2007 roku zakaz palenia w restauracjach