TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter




Wyłoniono laureatów konkursu

Zakończył się XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell. 16 drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski rywalizowało na Zamku w Rynie o tytuł najbardziej uzdolnionych kucharzy. Zwycięzców - Daniela Olasa i Dawida Szkudlarka z Hotelu Zdrojowego PRO VITA - wyłoniło Jury pod przewodnictwem Kurta Schellera i Jarosława Walczyka. Imprezę poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.


Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z kaczką barbarie oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Na przygotowanie wyjątkowej potrawy, dwuosobowe drużyny miały tylko godzinę. Ich zmagania oceniane były przez jury degustacyjne oraz jury techniczne, w którym zasiadali m.in. Kurt Scheller, Joseph "Józek" Seeletso, Adam Chrząstowski oraz Tomasz Deker.

Łukasz Kundzicz, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży z Hotelu Zamek Ryn jest zadowolony z zainteresowania jakie wywołała tegoroczna edycja konkursu. "To już XII spotkanie kulinarnej elity na naszym średniowiecznym zamku krzyżackim. Cieszy nas to, że co roku udaje nam się tu zgromadzić amatorów pysznego jedzenia i zaprezentować im zupełnie nowe potrawy. Nasz konkurs na stałe wpisał się już do kalendarza najważniejszych imprez gastronomicznych" - powiedział.

Ambasador Koniaku Martell, Pernod Ricard Polska, Dariusz Fabrykiewicz podkreślił, że koniak jest bardzo dobrym dodatkiem do różnych potraw. "Koniak jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się zarówno jako digestif jak i uzupełnienie posiłku. Jego nuty smakowe podkreślają poszczególne składniki potraw, pozwalając na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Uczestnicy konkursu kreują czasami zupełnie zaskakujące połączenia, często bardzo nowoczesne, jednak za każdym razem odpowiednio dobrany koniak dodaje im finalnego szlifu" - dodał.

Tegoroczni laureaci konkursu:
I miejsce - Hotel Zdrojowy PRO VITA, Kołobrzeg: Daniel Olas i Dawid Szkudlarek
II miejsce - Copernicus Hotel, Toruń: Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka
III miejsce - Restauracja Concept 13, Warszawa: Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski
Wyróżnienie jury degustacyjnego otrzymali reprezentanci Makro Cash and Carry Polska S.A. - Warszawa: Łukasz Płowski i Piotr Kuziela.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L Art de la cuisine Martell koniak gastronomia uczestnicy jury dania kaczka potrawy zamek Ryn hotel




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję