Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
Ponad 200 wystawców na Targach
Ponad 200 wystawców przyjedzie do Warszawy na Targi Produktów Regionalnych Regionalia i Agroturystyka, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.
Przez trzy dni na stoiskach prezentować będą rozmaite wyroby z różnych stron Polski i świata, począwszy od produktów mlecznych i mięsnych, przez pieczywo, przetwory i słodycze po lokalne trunki, a nawet rękodzieło. Nie zabraknie też inspirujących propozycji wypoczynku blisko natury w otoczeniu pięknych polskich krajobrazów. Dla uczestników targów zaplanowanych zostało także wiele atrakcji. Po raz pierwszy w tym roku odbędzie się Święto Piw Regionalnych, podczas którego będzie można poznać oryginalne smaki browarów wytwarzanych przez lokalne warzelnie. W programie znajdują się również smakowite degustacje tradycyjnych produktów, widowiskowe pokazy kulinarne, warsztaty gotowania i recyklingowe dla najmłodszych oraz ciekawe konkursy. Wstęp na targi jest bezpłatny.
- Połączenie obu wydarzeń, Targów Regionalia i Agroturystyka, stwarza wspaniałą okazję, by pokazać jak wiele do zaoferowania mają polskie regiony. Nasi wystawcy będą kusić zwiedzających pyszną i zdrową kuchnią z różnych stron naszego kraju, ale też ze świata oraz propozycjami wypoczynku w otoczeniu pięknych krajobrazów polskiej wsi. To jednak nie wszystko, bo w tym roku planujemy też sporo rozmaitych atrakcji dla każdego. Z całą pewnością zapowiada się więc weekend pełen smakowitych i malowniczych wrażeń - mówi Bartosz Sosnowski, prezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizującej Targi Regionalia i Agroturystyka.
Przyrodnicze i kulinarne bogactwo regionów
W ofercie tegorocznej edycji Regionaliów znajdą się różnorodne produkty z Polski i zagranicy oraz zdrowa żywność. Mazurskie Rancho Frontiera zaprezentuje ekologiczne sery owcze, a spółdzielnia mleczarska OSM w Głuchowie - tradycyjny twaróg i masło. Grupa Drosed będzie promować swoje produkty z drobiu, Zakład Mięsny "Jasiołka" przywiezie ekologiczne wędliny z Dukielszczyzny, natomiast firma Koneser - wyroby z mięs pochodzących z polskich gospodarstw ekologicznych. Na stoiskach pojawią się także wyborne pieczywa z siedleckiej Piekarni Ratuszowa Radzikowscy tworzone według staropolskich receptur. Co więcej, Sweet USA zaprezentuje słodycze najlepszych amerykańskich marek, a Ciasteczka Owsiane "Od serca" będzie kusić słodkościami przygotowanymi na bazie płatków owsianych. Firma Bul-Eco będzie z kolei zachwalać przetwory warzywne i owocowe, ze szczególnym uwzględnieniem specjałów kuchni bułgarskiej, a Maciejowy Sad tłoczone, naturalne mętne soki o szerokiej kombinacji smakowej.
Na targach nie zabraknie też regionalnych trunków. Lokalne piwa o ciekawych walorach smakowych przywiozą m.in. Browar Kormoran czy Pilsweiser, firma Nalewki Staropolskie przedstawi różnorodne nalewki z owoców uprawianych i leśnych, a Vin-Kon wina owocowe wytwarzane na przykład z aronii, dzikiej róży, jarzębiny, róży czy śliwki. Zwiedzający będą też mogli przebierać w regionalnych miodach, swoje propozycje w tym zakresie przedstawią m.in. Pasieka Pucer i Pasieka Fujarskich. Oprócz wielu smakowitych specjałów podczas Regionaliów prezentowane będą też rękodzieło i moda inspirowana folklorem. Oryginalne wyroby z drewna będzie prezentować BernOnTable, firma Duolla przedstawi torby i akcesoria z ekologicznego filcu, a Biżuteria Artystyczna MAK - biżuterię z kamieni naturalnych i kryształów w unikatowych wzorach.
Targi Agroturystyka będą z kolei okazją, by odkryć uroki przyrodnicze polskiej wsi. Wystawcami imprezy będą regiony, które zaprezentują zwiedzającym swoje atrakcje i będą zachęcać do wypoczynku blisko natury, z dala od zgiełku zatłoczonych miast.
Weekend pełen zabawy
Przez trzy dni na uczestników Targów Regionalia i Agroturystyka czekać będzie wiele atrakcji. W tym roku zaplanowano szereg smakowitych degustacji lokalnych specjałów. Co więcej, specjalny pokaz z potrawami kuchni polskiej przygotuje znany kucharz i dziennikarz kulinarny - Tomasz Jakubiak. Nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych, zorganizowane zostaną dla nich warsztaty z animacji i gotowania. Na stoisku Ekorodzice.pl będzie można wziąć udział w wyjątkowych warsztatach, na których pokazane zostanie, jak robić zabawki z recyklingu czy mozaikę z zakrętek od butelek. Poza tym, na stoisku Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania Warszawa Smyczkowa zwiedzający będą mogli zasięgnąć wskazówek na temat prawidłowego żywienia i zbadać bezpłatnie swoją tkankę tłuszczową. Z kolei z myślą o osobach będących na diecie wykluczającej gluten przygotowana zostanie prelekcja skierowana głównie do branży gastronomicznej, restauracji i hoteli "Program MENU BEZ GLUTENU oraz żywność bezglutenowa". Ponadto, planowana jest prezentacja "Fair Trade: systemy certyfikacji produkcji etycznej", która będzie okazją, by dowiedzieć się, czym jest Sprawiedliwy Handel i dlaczego warto dbać o etyczne pochodzenie wyrobów. W ramach targów organizowane są też specjalne konkursy: dla wystawców - na najlepszy produkt regionalny, a dla zwiedzających - na wyjątkowy przepis z regionalnymi specjałami.
Obie imprezy odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie razem z XVIII Targami Turystyki i Wypoczynku LATO, które przedstawią inspirujące propozycje podróży po Polsce i świecie na sezon wiosenno-letni. Tegoroczna edycja Targów Regionalia jest organizowana pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Stanisława Kalemby, Marszałka Województwa Mazowieckiego - Adama Struzika i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z kolei Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" została patronem honorowym premierowych Targów Agroturystyka.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział centra informacji i promocji:
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Dział biura turystyczne:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Trzysetny franczyzowy salon
Dział targi, konferencje, workshop:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Uwolnienie rynku kolejowego jeszcze później?
Fundusz gwarancyjny ochroni klientów biur podróży?
Małopolskie: konkurs gotowania Lachów
Zamknięcie Dworca Autobusowego Warszawa Stadion
ULC: Mniej turystów korzysta z czarterów
Belgijscy kontrolerzy lotów strajkują
Jak zachowują się klienci restauracji?
Bilet Słoneczny w Twojej komórce
Sezon narciarski na Słowacji rozpoczęty
Travelport rozszerza współpracę
Gastronomia - będzie czyściej i bez przekrętów?
Co czeka rynek HoReCa w tym roku?