Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
Restauracje jednej nocy
Popularne na zachodzie, szczególnie w Londynie restauracje pop up powoli wkraczają do Polski, a konkretnie na Śląsk. Pomysłodawczyni, Patrycja Walter, właścicielka katowickiego Cyferblatu, od lat obcująca z niebanalną sztuką kulinarną kontynuuje swoje poszukiwania w tym zakresie i wkracza w zupełnie nieznany nam obszar tzw. restauracji tymczasowych.
Kluczem do sukcesu jest właśnie tymczasowość, jeden wieczór może cała noc. Restauracje pop-up organizowane są w miejscach, które przeciętnemu zjadaczowi chleba mało kojarzą się z gastronomią - ważny element zaskoczenia. Cała otoczka przypomina polowanie, zanim zasiądziesz by coś zjeść najpierw musisz ją namierzyć. Zainteresowani spotykają się w prywatnych domach, galeriach sztuki, parkach, a nawet na dachach wieżowców.
Pomysł jak mówią twórcy zrodził się z potrzeby serca. Aby zjeść po królewsku trzeba niemało się nagłowić. Informacje o tym gdzie i kiedy znaleźć można na blogach, forach internetowych i serwisach kulinarnych, albo po prostu od znajomych. Jedno jest pewne trzeba być czujnym.
Bez wątpienia jest to propozycja dla osób znudzonych standardowymi lokalami, ale potrafiących obejść z awangardą kulinarną. Bowiem nie do końca o jedzenie tu chodzi, a o artyzm.
Zainteresowani projektem powinni czujnie obserwować facebookowy profil "Katowice pop-up restaurant", gdzie wkrótce pojawi się informacja o tym kiedy należy szykować się na ucztę. Twórczyni projektu dokładnych lokalizacji zdradzać nie zamierza.
Pomysłodawczyni katowickiej restauracji od lat zajmuje się food designem. Organizatorka imprez w stylu retro, czy postmodernistycznych pikników jak mówi tym sposobem chce odświeżyć zapomniane, ale kultowe miejsca w Katowicach. Z niecierpliwością oczekujemy efektu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział dla turystów:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Kraków: problemy nierozwiązane od lat
Pracujesz w turystyce? Idź na kurs
Zimowe wyjazdy w ciepłe kraje tanieją
MSZ ostrzega: w Chinach trzęsienie ziemi
Holandia stoi w gigantycznym korku
Excalibur Tours podejrzane o oszustwo
Plebiscyt Best Hotel Award 2013 trwa