Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Hotel Styl 70 na Śląskim Szlaku Smaku
24 kwietnia restauracja Hotelu Styl 70 z Piasku k. Pszczyny dołączyła do grona restauracji serwujących tradycyjną kuchnię śląską i w trakcie konferencji prasowej Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" otrzymała certyfikat uczestnictwa w programie.
W menu restauracji znajdują się trzy certyfikowane dania kuchni śląskiej:
- świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek
- krem z bani z zacierką z prażonymi płatkami migdałów
- udko kaczki confit na kapuście czerwonej z jabłkiem podane z czeskimi knedlikami pod sosem śliwkowym
Dania, które znalazły się na "Śląskim Smaku" są autorską modyfikacją tradycyjnych receptur. Między innymi jest tu wykorzystana nowoczesna metoda sous vide, dzięki której w daniu zostają zatrzymane wszystkie wartości odżywcze.
Oprócz dań, które otrzymały certyfikat w menu restauracji znajduje się także szereg innych dań regionalnej kuchni śląskiej, m.in. harynki cebulowe pod pianką jabłkową na chlebie owsianym własnego wypieku z czarnuszką, żurek śląski na kiełbasie z ziemniakami i jajkiem, tradycyjna rolada śląska z kapustą czerwoną z jabłkiem i białymi kluskami czy owoce karmelizowane w miodzie na ziście kakaowej.
Restauracja Hotelu Styl 70 jest jednym z nowo certyfikowanych lokali, w których można zbierać pieczątki w ramach konkursu "Poznaj Śląskie Smaki". Osoby, które odwiedzą co najmniej 7 lokali, znajdujących się na szlaku, otrzymają specjalne "szlakowe" nagrody.
Miłośnicy Śląskich Smaków podróżując po województwie i odwiedzając szlakowe lokale mogą na specjalnej ulotce zbierać pieczątki i wymieniać je na nagrody ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną. By otrzymać m. in. cenione wydawnictwo "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego", czy szlakowe torby na zakupy, wystarczy zebrać 7 pieczątek.
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" powstał w 2012 roku z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Obecnie na szlaku mieści się 35 restauracji, z czego 14 certyfikowano w tym roku. W ramach szlaku turyści mogą skosztować kuchni śląskiej z kilku stołów regionalnych: śląskiego, jurajskiego i beskidzkiego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Emirates znów poleci do Bagdadu
Znamy Zespół Turystyczny Roku!
Bajkowa Noc Muzeów w Pacanowie
Pasażerka żąda 1 mln dolarów odszkodowania od Aer Lingus
Bilety autokarowe sprzedają się jak świeże bułeczki
Pracujesz w gastronomii bez umowy o pracę?
Rosjanie szturmem zdobywają Kraków
Nie wszystkie lokale przejmują się zakazem palenia
Z Krakowa do Moskwy - bilety już dostępne
Wysokie ceny nie zniechęcają turystów
Perspektywy rozwoju branży medical SPA
Weekend za pół ceny w Zakopanem
Autobusy z Białegostoku do Druskienik na Litwie
Turkish Airlines żywo zainteresowane polskim rynkiem lotniczym
Airbus otrzymał od AirAsia zamówienie warte 9,4 mld dolarów