TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Skutki stołowania się w fast-foodach

Fast-food, a co za tym idzie rosnąca otyłość nie są problemem tylko Amerykanów. Pomimo, że największe sieci oferujące ten niezdrowy typ jedzenia starają się w USA zjednać sobie działaczy walczących o zdrową żywność, to w innych krajach w dalszym ciągu proponują wysokokaloryczne dania. W rezultacie ich klienci, często prowadzący siedzący tryb życia, zaczynają tyć.


Z indeksu otyłości opracowanego przez Bloomberg wynika, że przez jedzenie dużej ilości przetworzonej żywności i popijanie jej słodkimi napojami statystyczny Meksykanin, Brazylijczyk i Chilijczyk tyje szybciej niż wynosi światowa średnia przybierania na wadze. Szybciej tyją również kobiety, za wyjątkiem Brazylijek. We wszystkich trzech krajach fast foody są stosunkowo nowym zjawiskiem.

Od czasu otwarcia pierwszego fast foodu w Meksyku w 1985 roku mężczyźni utyli średnio ponad 6,8 kg. a kobiety ponad 8,6 kg. W Chile od otwarcia pierwszej sieci szybkiej obsługi w 1989 roku mężczyźni utyli średnio o 6,3 kg. a kobiety o 8,1 kg. Są to dane wyższe niż średnia światowa. Według badań w ciągu ostatnich 30 lat średnia waga mężczyzn wzrosła o 4,9 kg., a kobiet o 4,5 kg.

Dobrze udokumentowano problemy związane ze zmianą diety i stylu życia. Według najnowszych danych Światowej Organizacji Zdrowia liczba zgonów z powodu chorób serca i cukrzycy w Brazylii i Meksyku przewyższyła liczbę zgonów w USA. W niechlubnej klasyfikacji zaraz za tymi krajami znajduje się Chile, gdzie liczba zgonów była podobna jak w Stanach Zjednoczonych.

Choroby przewlekłe zaczęły też nawiedzać kraje azjatyckie, jednakże wskaźnik otyłości jest tam niższy. Z danych Federacji Diabetologicznej wynika, że w Chinach do roku 2030 wskaźnik zachorowań na cukrzycę będzie wyższy niż w USA.

Dyrektor ds. polityki żywieniowej organizacji Center for Science in the Public Interest Margo Wootan uważa, ze nauka jednoznacznie łączy jedzenie z otyłością i restauracje muszą sobie uświadomić, że jedzenie poza domem to ważny element diety w którym, mają do odegrania istotną rolę.

Szef międzynarodowego działu badania usług żywieniowych Euromonitor International Michael Schaefer twierdzi, że nie tylko restauracje fast-food odpowiadają za pogorszenie stanu zdrowia ludzi. Według niego ludzie jedzą więcej przetworzonej, paczkowanej żywności ze sklepów spożywczych, przenoszą się do miast gdzie prowadzą intensywny tryb życia i nie mają czasu na ćwiczenia.

Amerykańskie sieci fast food w latach 80 i 90 zwiększyły ekspansję za granicą, jako że krajowe rynki były już w dużym stopniu nasycone. Spowolnienie gospodarcze spowodowało zwiększanie liczby otwieranych lokali w krajach o wschodzących rynkach, z rosnącą klasą średnia. Około trzy czwarte dochodu Yum, oraz 60 proc. dochodu McDonald's pochodzi spoza terenu USA.

Oprócz Ameryki Południowej i Środkowej sieci fast food koncentrowały swoją uwagę na Azji Południowo-Wschodniej i Indiach. Następna zapewne będzie Afryka. KFC, które prowadzi 700 restauracji w RPA planuje wejść także do Lesotho, Namibii i Zambii. Domino's otwiera lokale w Nigerii i Macedonii a Yum zamierza przyspieszyć rozwój swoich lokali w RPA.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
fast food niezdrowe jedzenie Center for Science in the Public Interest Margo Wootan Euromonitor International Michael Schaefer przetworzona żywność Federacja Diabetologiczna cukrzyca choroby serca wskaźnik zachorowań zgon śmierć klasa średnia choroby serca otyłość restauracja Brazylia Meksyk Chile Stany Zjednoczone wskaźnik otyłości Bloomberg




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję