Kucharze dla dzieci w Afryce
W dniach 20-30 sierpnia b.r. w ramach III edycji World Chefs Tour Against Hunger 2011 szefowie z kuchni z 46 krajów Europy, obu Ameryk, Afryki, Azji i Australii połączą swoje siły i zawodowe umiejętności w walce z głodem na świecie.
W ciągu dziewięciu dni na terenie pięciu miast RPA odbędą się pokazy kulinarne i bankiety w ramach National Food Festival, których celem jest licytacja narodowych dań każdej z drużyn, a pozyskane środki mają zostać przeznaczone na zakup żywności dla głodujących dzieci w Afryce.
Polskę reprezentować będą profesjonaliści branży gastronomicznej: Joanna Ochniak (Manager), Marcin Budynek (Senior Chef), Paweł Mieszała (Pastry Chef), Przemysław Kaczor (Chef), Marcin Komsta (Chef).
Drużyna z Polski przygotuje i zaprezentuje w Johannesburgu łącznie osiemnaście tradycyjnych dań, w tym 4 desery, które będą licytowane podczas pokazów kulinarnych. Obowiązkiem drużyny będzie także serwowanie kolacji w stylu polskim, na które zaproszenia w formie cegiełek można już nabyć.
W tym roku organizatorzy walczą o zebranie 4 mln rand, co pozwoli na wyżywienie 3000 dzieci w okresie kolejnych 5 lat.
Drużyna z Polski poprzez swój udział ma nadzieje, że dotrze do środowisk polonijnych w RPA, aby te włączyły się w akcję WALKI Z GŁODEM, poprzez zakup serwowanych przez nią dań w ramach Światowego Festiwalu Kulinarnego odbywającego się w dniach 24- 27 sierpnia w Hyde Park Shopping Centre oraz w hotelu OR Tambo Intercontinental w Johannesburgu.
Patronem akcji jest dr Bill Gallagher - Prezes Honorowy Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni Południowej Afryki (SACA).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
PLL LOT notuje wzrost liczby pasażerów
Nowy dyrektor zarządzający w Marco Polo Travel
Zamach na turystów w Bułgarii - trwa śledztwo
Szkolenia dla branży hotelarskiej
Poprawia się sytuacja w biurach podróży
Questing - nowy sposób uprawiania turystyki
SAS Social Flight, za darmo do Kopenhagi!
Egipt: bomba w libijskim samolocie
Itaka udostępnia aplikacje mobilne
Aglomeracja Opolska zadba o rozwój turystyki
Leśne Runo stawia na rozwój sieci
UNWTO nagrodziła firmy z branży turystycznej
Szczecin: jedzenie w knajpach za pół ceny
Który region narciarski jest dla nas odpowiedni?
Urzędy Marszałkowskie zajmą się kształtowaniem krajobrazu w regionach?
Rainbow Tours zadowolony z przedsprzedaży oferty letniej
Le Meridien Bristol urodzinowy tort