Subskrypcja
Subskrypcja

Szukaj
Szukaj





Robert Trzópek promuje polską kuchnię w Indiach

Na zaproszenie Instytutu Polskiego, Robert Trzópek z restauracji Tamka 43, wyruszył do New Dehli w Indiach. Podczas festiwalu "Quarter of European Delights" Trzópek zaprezentuje autorskie dania będące kwintesencją polskiej kuchni XXI wieku.


Kulinarny kwartet Europy

Od 1 do 9 listopada, w hotelu Hilton w New Dehli, odbywa się festiwal kulinarny krajów Wyszehradzkich. Elitarne wydarzenie ma na celu szeroką promocję kultury kulinarnej członków grupy - Czech, Węgier, Słowacji i Polski w Indiach. Na zaproszenie tamtejszych instytucji przedstawicielskich, do Indii przyjechało czterech najlepszych kucharzy z centralnej Europy. Każdy z nich przedstawi swoje popisowe dania łączące narodowe tradycje kulinarne z elementami nowoczesnej gastronomii. Nowopowstały Instytut Polski w New Dehli zdecydował, że nasz kraj najlepiej zaprezentuje Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43. "(…) Chef Robert Trzópek, należący do elity polskiej gastronomii, da posmakować Polski XXI wieku i jej kultury."- powiedziała Anna Tryc-Bromley, dyrektor Instytut Polskiego w New Delhi. Robert Trzópek, jest jedynym szefem kuchni z Polski, zaproszonym do uczestnictwa w festiwalu. Ponadprzeciętne umiejętności, prawdziwa pasja oraz intuicja kulinarna zdecydowały, że to właśnie jego spotkało to wielkie wyróżnienie.

Polska kuchnia w mistrzowskim wydaniu

Śledź, pierogi, wódka czy kiełbasa - to podobno najczęstsze skojarzenia z kuchnią Europy Środkowej. Kulinarne stereotypy przełamują na szczęście ludzie, tacy jak Robert Trzópek. Jego codzienna praca udowadnia, że polska kuchnia nie ustępuje w niczym kuchni francuskiej czy włoskiej. Wielokrotnie nagradzana warszawska restauracja Tamka 43, ostatnio uznana za najlepsza restaurację w Polsce w rankingu Poland 100 Best Restaurants, w której gotuje Trzópek, słynie z menu na światowym poziomie, którego nie powstydziłaby się kopenhaska Noma czy legendarna El Bulli. Wizytówką tego kulinarnego mistrza są dania łączące tradycję z innowacją. Nic więc dziwnego, że to właśnie Robert Trzópek został zaproszony do Indii, by reprezentować nasz kraj i promować polską kuchnię XXI wieku. Prawdziwy popis swoich umiejętności Trzópek da trzeciego dnia festiwalu, który w całości poświęcony będzie Polsce. Goście zebrani w hotelu Hilton będą mieli szansę obejrzeć pokazy dotyczące polskiej kuchni, a punktem kulminacyjnym wieczoru będzie kolacja przygotowana przez Roberta Trzópka. Dania skomponowane przez Polaka dołączą również do menu hotelowej restauracji i będą dostępne dla jej gości przez cały okres trwania festiwalu. Trzópek przygotował na tę okazję aż pięć zestawów, z których każdy zawiera po cztery potrawy reprezentujące nowoczesną kuchnię polską. W mistrzowskim menu znalazły się m.in. karmelizowana skorzonera z puree z pasternaka i dresingiem czekoladowym, marynowana pierś gęsi z jałowcem, sałatką z jabłka i buraka, policzek wołowy z burakiem i selerem, grasica cielęca z praline orzechowym, kaparami i rodzynkami oraz pieczony seler z kasztanami, sosem maślanym i kawiorem z łososia.

Mistrz kulinarny zapowiedział, że podczas pobytu w Indiach chce jak najlepiej reprezentować Polskę oraz poznać tamtejszą kuchnię w poszukiwaniu nowych inspiracji, które może przywieźć ze sobą do kraju: "Bardzo cieszę się na wizytę w New Dehli i możliwość współpracy z szefem hotelu Hilton. Chętnie podzielę się swoimi umiejętnościami, ale i sam zmierzam skorzystać i po powrocie wprowadzić do karty Tamki 43 dania inspirowane tamtejszą kuchnią".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij