TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Odkrywamy nowe talenty kulinarne

27 kwietnia 2013 r. w Hotelu S³oneczny M³yn**** w Bydgoszczy, zrzeszonym w sieci Polish Prestige Hotels & Resorts, odbêdzie siê druga ods³ona Miêdzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013. Konkurs ten otrzyma³ nominacjê do Kulinarnego Pucharu Polski 2013, jest równie¿ popierany przez wiele stowarzyszeñ kucharskich i cukierniczych w Polsce i za granic±.


Konkurs jest znakomit± okazj± do zobaczenia w akcji kulinarnych mistrzów, a tak¿e do wziêcia udzia³u w pokazach kulinarnych wybranych firm gastronomicznych. Trendy Chef kierowany jest w szczególno¶ci do: szefów kuchni, kucharzy, osób zwi±zanych z szeroko pojêtym hotelarstwem, a tak¿e do wszystkich tych, którzy interesuj± siê nowoczesnymi trendami kulinarnymi.

W¶ród celów, jakie stoj± przed drug± ods³on± konkursu, jest przede wszystkim kontynuacja osi±gniêæ jego ubieg³orocznej edycji. Konkurs ma m.in. odkrywaæ i prezentowaæ nowe talenty kulinarne, a tak¿e promowaæ kulinarne osobowo¶ci. Wymiana do¶wiadczeñ kulinarnych ma równie¿ przyczyniæ siê do przybli¿ania tradycji kuchni polskiej oraz umiejêtnego dostosowywania jej do standardów nowoczesno¶ci.

Konkurs oceniany bêdzie przez jury techniczne i jury degustacyjne. Jury techniczne bêdzie oceniaæ: prezentacjê potrawy i ogólne wra¿enie, brak sztucznych dodatków zmieniaj±cych smak produktów, techniki u¿yte w trakcie przygotowania potrawy, estetykê wykonania dania koñcowego, smak potrawy i smak w³asny produktu, smakowe zestawienie produktów, prawid³owy dobór dodatków, doprawienie zachowuj±ce smak w³asny surowca, stopieñ trudno¶ci wykonania potrawy, innowacyjno¶æ dania, a tak¿e funkcjonalno¶æ potrawy w realnej karcie restauracyjnej. Za ka¿dy z wymienionych elementów uczestnicy bêd± mogli otrzymaæ od 1 do 10 punktów.

Z kolei zadaniem jury technicznego bêdzie ocena: przygotowania produktów i sprzêtu, podzia³u pracy, czysto¶ci pracy oraz czysto¶ci po jej zakoñczeniu, a tak¿e profesjonalizmu pracy (prawid³owa technika produkcji, zu¿ycie produktu, prawid³owe zastosowanie obróbki technologicznej oraz zespo³owo¶æ pracy). Jury techniczne mo¿e przyznaæ maksymalnie 40 punktów (od 0 do 5 za ka¿dy z elementów).




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Trendy Chef 2013 Hotel S³oneczny M³yn Polish Prestige Hotels & Resorts Miêdzynarodowy Konkurs Kulinarny Kulinarny Puchar Polski 2013 stowarzyszenie kucharskie cukiernia akcje kulinarne Kulinarny Puchar Polski 2013 kulinarne osobowo¶ci jury degustacyjne do¶wiadczenie konkurs




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê