TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Wzrośnie popularność lokali fast-food?

Według danych zawartych w raporcie PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2013" rynek gastronomiczny naszego kraju w zeszłym roku mógł osiągnąć wartość około 20 miliardów złotych.


Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2013-2015 zawarte w raporcie informują, że rok 2014 będzie rokiem wzrostu oraz poprawy obecnej sytuacji w sektorze fast food.

Wzrost polskiego rynku gastronomicznego szacuje się corocznie na 2-3%. Rynek ten ma wiele możliwości rozwoju ze względu na ciągłe zmiany tendencji żywieniowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że coraz więcej Polaków spożywa posiłki w lokalach gastronomicznych. Tylko co trzeci obywatel naszego kraju nie jada poza domem. Taki wzrost popularności lokali gastronomicznych można zawdzięczać potrzebie świętowania wyjątkowych okazji w specjalnych miejscach.

Mimo wszystko przez kryzys na światowych rynkach nasi rodacy są teraz bardziej oszczędni. Taka sytuacja ma wpływ na spowolnienie gospodarcze w branży gastronomicznej. Polacy znacznie częściej wybierają restauracje typu fast food, oznacza to, iż nadal korzystają ze spożywania posiłków poza domem ale za niższą cenę.

Eksperci przewidują, że w pierwszych miesiącach bieżącego roku na rynku gastronomicznym nastąpi spowolnienie gospodarcze. To jednak typowa sytuacja dla tej pory roku. Nadchodząca opóźniona zima oraz koszty poniesione w okresie świątecznym zatrzymają w domu znaczną część obywateli naszego kraju. Mimo wszystko w roku 2014 ma się poprawić stan gospodarki branży gastronomicznej.

"Początki roku nie są dobrym okresem dla naszej branży. Ze względu na wzmożone wydatki poniesione w czasie Świąt, Polacy rzadziej wybierają posiłki w lokalach poza domem, co wpływa na spadki w sprzedaży naszej Sieci. Zwykle jednak, po chwili oddechu, nasi Przyjaciele od pizzy do nas wracają, aby ponownie cieszyć swoje podniebienie przysmakami z Da Grasso" - - komentuje wiceprezes sieci Da Grasso Magdalena Piróg.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
gastronomia raport podsumowanie 2013 prognozy 2014 fast food DaGrasso PMR Rynek HoReCa w Polsce 2013




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję