Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Zobacz także
Sanepid skontrolował pomorskie smażalnie ryb
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych Polaków
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie 2024
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu krótkoterminowego
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Będą wyższe kary w gastronomii
Główny Inspektorat Sanitarny zapowiada zwiększenie kar za nieprzestrzeganie wymogów higieniczno-sanitarnych w lokalach gastronomicznych. Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności jest w trakcie przygotowywania, do tego czasu właściciele restauracji, barów i innych punktów gastronomicznych mogą spodziewać się wysokich kar pieniężnych za stosowanie niedozwolonych praktyk.
Przemysław Biliński, szef GIS jest za tym, by w przypadku wykroczeń o wysokim stopniu szkodliwości oraz często popełnianych, przyznawać mandat w wysokości od 1 tys. zł. nawet do 5 tys. zł. oraz grzywnę do 50 tys. zł. Jego zdaniem należy też doprecyzować przepisy ustawy, aby umożliwić inspektorom indywidualne podejście do każdego obiektu. Pracę inspektorów ułatwiłoby ustalenie wysokości kar w widełkach określonych kwotowo. Można by tez stosować zasadę, że duże podmioty płacą wyższe kary, niż małe.
Tak wysokich kar za nieutrzymywanie czystości jeszcze nie było. Zdarzały się mandaty przewyższające nawet 30-krotnie przeciętne wynagrodzenie, ale za innego typu naruszenia, jak np. złe oznakowanie produktu, czy brak rejestracji zakładu.
Według danych GIS 95% placówek działa prawidłowo. Kluczem jest eliminacja lokali gastronomicznych, które stwarzają największe zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Sanepid chce wysokich kar za brud w restauracjach
[2012-08-14 17:50 83.8.148.*]
I znów dojenie pieniędzy. Inspektor zawsze coś znajdzie. A widełki ??? Przeważnie są zalecenia aby karać wysoko bo potrzebne są pieniądze a i premia większa !!!
Gastronomia (poza kurortami) i tak przędzie cieniutko więc po prostu będzie się lokale zamykać. Na takie kary to tylko sieci sobie pozwolą.
A z tą paniką dotyczącą zaniedbań sanitarnych jest gruba przesada , robione jest to przeważnie na użytek mediów (patrz programy pseudo kucharz Pani Gesler). T.J. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Na Okęciu wylądujemy nawet w gęstej mgle
Wizz Air w sprawie zaginionych bagaży
Muszyna będzie mieć obwodnicę.
Podsumowanie letniego sezonu nad Bałtykiem
Nowy dyrektor egipskiego biura ds. turystyki
Inauguracja nowej edycji kampanii 7 cudów Mazur
Plebiscyt na najlepsze schronisko Małopolski
Grupa Louvre Hotels Group otwiera nowe hotele w Rosji i Algierii
Eurotunnel strajkuje. Rezerwacja biletów na weekend wstrzymana
Jedziesz do Francji? Kup alkomat!