Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Nowy trend w gastronomii
Kompaktowość w kuchni ma wiele odsłon. Można o niej mówić zarówno w kontekście wykorzystania jednego składnika do wielu potraw, niekonwencjonalnego łączenia przypraw i aromatów, jak i przygotowywania dań jednogarnkowych czy maksymalnego wykorzystania wielofunkcyjnych robotów kuchennych.
Dzięki temu można poeksperymentować i zaoszczędzić czas. To nowy trend w gastronomii, który w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie.
"Kompaktowość w kuchni polega na tym, że dany składnik można zastosować w wielu różnych odsłonach. Przykładowo herbatę wykorzystujemy do marynat, różnego rodzaju naparów, w których można gotować mięso i dodatkowo je aromatyzować. Jest dużo delikatniejsza niż przyprawy. Na pewno zielona herbata byłaby bardzo ciekawym dodatkiem do białego mięsa, zarówno kurczaka, jak i indyka. Tu można rzeczywiście się trochę pobawić smakiem" - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska.
Istotne aby eksperymentować i łączyć ze sobą składniki, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują. Warto inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata.
"Są przyprawy, które w różnych mieszankach i w różnych konfiguracjach różnie smakują. Kolendra jest taką bardzo uniwersalną przyprawą. Smak, który wydobywa się z kolendry, jest bardzo uzależniony i od temperatur, w jakich robi się dane danie, i od połączenia różnych składników" - tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Mniejsza liczba składników zachęca do większej kreatywności. Duże możliwości daje np. makaron z całym swoim bogactwem kształtów i rozmiarów. Kreatywni kucharze wykorzystują go do przygotowania coraz bardziej wyrafinowanych potraw.
"Makaron ma wielorakie zastosowanie, np. w sałatkach i różnych innych potrawach. Bardzo szeroko można też myśleć o alkoholach. Teraz w kulinariach stosuje się je również do marynat, grillowania, to staje się coraz bardziej popularne" - wyjaśnia Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość przejawia się również w używaniu możliwie najmniejszej liczby garnków, talerzy i akcesoriów kuchennych. Małe pomieszczenia wymagają bardziej funkcjonalnych urządzeń, stąd moda na szybkowary oraz nowoczesne wielofunkcyjne roboty kuchenne, które siekają, mieszają, gotują i smażą.
"Mamy coraz mniejsze kuchnie, ale to wcale nie oznacza, że w takich warunkach nie wyczarujemy pysznych potraw. Nie musimy mieć 50 różnych urządzeń, wystarczy jedno. Bardzo dobrym przykładem potraw kompaktowych są dania jednogarnkowe, do których wrzucamy po prostu wszystko: mięso, makaron, warzywa, oszczędzając przy tym miejsce i czas" - dodaje Magdalena Bartoszewicz.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Praca w hotelu czeka na Ciebie
Sprawdź na mapie gdzie jest Twój pociąg
Gessler przeprosiła słynnego restauratora
Raz, dwa, trzy za wakacje posła płacisz TY
Papieskie apartamenty na Wigrach otwarte dla turystów
Szkolenia "Idealny biznes" dla branży HoReCa
Polacy szukają ekologicznych ofert wakacyjnych
Cichy zabójca zagraża lotnictwu?
Hotelarze planują zwiększyć zatrudnienie
Prywatyzacja w PKP przyspiesza
Włoskie linie lotnicze Alitalia mają nową strategię
nowy portal z poradami dla wyjeżdżających za granicę
Gdynia-Rotterdam jade dzis 15.04 mazda 626, godz. do uzgodni
Wybrano Gdański Produkt Turystyczny 2014
Kilka powodów, dla których warto podróżować pociągiem
Restauracja na lodowcu święci sukcesy
Rainbow Tours oferuje pomoc klientom Sky Clubu?
O co pytają klienci biur podróży?
nowy portal z poradami dla turystów http://www.porady-turystyczne.yoyo.pl
LICENCJONOWANA PRZEWODNICZKA MIEJSKA-Warszawa
nowy portal z poradami dla turystów http://www.porady-turystyczne.yoyo.pl