TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja

Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition - 2011 Śledź Norweski będą owoce morza i norweskie ryby. Ideą imprezy jest sprowadzenie do Polski wzorców konkursów kulinarnych stojących na najwyższym światowym poziomie.


W jury zsiądą: Paweł Oszczyk, Robert Trzópek (szefowie kuchni), Magda Gessler (restauratorka), Maciej Nowak (krytyk kulinarny) oraz Geir Skeie - kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.

Umiejętności młodych kucharzy ocenią uznani mistrzowie kuchni z Polski i Norwegii. Eliminacje konkursu potrwają do 6 listopada br. Zwycięzca finału (28 i 29 listopada - Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie) odbędzie staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie w Sandefjord w Norwegii.

Pierwsza edycja konkursu będzie nawiązywała do śledzia norweskiego. Jak tłumaczą organizatorzy, wybrano akurat tę rybę ze względu na otaczające ją kontrowersje. Choć śledź uznany jest za rdzennie polski, prawie całkowicie jesteśmy uzależnieni od jego importu.

Imprezę organizuje Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, której celem jest popularyzacja ryb z Norwegii na światowych rynkach oraz magazyn "Food Service" redagowany przez specjalistów ze świata gastronomii.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Norge & Food Service Chefs Competition - 2011 Śledź Norweski Paweł Oszczyk Robert Trzópek Magda Gessler Maciej Nowak Geir Skeie Bocuse d’ Or 2009 konkurs kulinarny mistrz kuchni Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie Norweska Rada de. Eksportu Ryb i Owoców Morza Food Service




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję