Zobacz także
Ruszyła kolejna edycja konkursu Małopolska Gościnna
Zmiany w Radzie Nadzorczej CPK
Nowe centrum konferencyjne w Zachodniopomorskim
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw Blogerów
Ruszyła budowa centrum symulatorowo-treningowego Ryanair
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej chronione
Norge & Food Service Chefs Competition - rusza pierwsza edycja
Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition - 2011 Śledź Norweski będą owoce morza i norweskie ryby. Ideą imprezy jest sprowadzenie do Polski wzorców konkursów kulinarnych stojących na najwyższym światowym poziomie.
W jury zsiądą: Paweł Oszczyk, Robert Trzópek (szefowie kuchni), Magda Gessler (restauratorka), Maciej Nowak (krytyk kulinarny) oraz Geir Skeie - kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.
Umiejętności młodych kucharzy ocenią uznani mistrzowie kuchni z Polski i Norwegii. Eliminacje konkursu potrwają do 6 listopada br. Zwycięzca finału (28 i 29 listopada - Centrum Techniki Kulinarnej DoraM w Warszawie) odbędzie staż w restauracji prowadzonej przez Geir’a Skeie w Sandefjord w Norwegii.
Pierwsza edycja konkursu będzie nawiązywała do śledzia norweskiego. Jak tłumaczą organizatorzy, wybrano akurat tę rybę ze względu na otaczające ją kontrowersje. Choć śledź uznany jest za rdzennie polski, prawie całkowicie jesteśmy uzależnieni od jego importu.
Imprezę organizuje Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, której celem jest popularyzacja ryb z Norwegii na światowych rynkach oraz magazyn "Food Service" redagowany przez specjalistów ze świata gastronomii.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Nowe Eurowings rozpoczynają sprzedaż
Kto ma najlepsze linie lotnicze na świecie
Kelnerzy pobili dociekliwego klienta
Lufthansa zwolni 3 tysiące osób
Okęcie odnotowało poprawę wyników
Restauracja hiszpańska lub fusion w Warszawie
Kierowcy PKS Białystok strajkują
Polakom brakuje świadomości kulinarnej?
Turyści przemycają produkty w walizkach
6A - najpopularniejsze miejsce w samolocie!
Centrum Turystyki Oskar zatrudnia kobiety kierowców
Trendy w zarządzaniu podróżami służbowymi
Chcesz wcielić się w rolę pilota? Na Ławicy to możliwe!
Szparagowe szaleństwo we Wrocławiu
Wakacje trwają czas myśleć o kolejnych dniach wolnych
Polacy ratują zagraniczną branżę turystyczną
Nowe połączenia Wizz Air z Polski