Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz Włochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria Łódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
- ZAKOPANE Specjalista ds. Turystyki
Szparagowe szaleństwo we Wrocławiu
W dniach 6-9 czerwca we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja festiwalu pt. "Europa na widelcu". Podczas imprezy będzie można skosztować potraw z blisko 20 krajów Europy. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.
Imprezie towarzyszyć będzie jarmark, na którym wystawione do sprzedaży zostaną europejskie produkty regionalne. Na stołach rozstawionych na Rynku królować będą szparagi. 7 czerwca odbędzie się bowiem święto szparaga. Dolny Śląsk jest potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw.
"To wielka, ale zapomniana nieco jarzyna, która w kulturze jest symbolem odradzania się życia po zimie. To moje ulubione warzywo, które niestety w Polsce nie cieszy się wielką popularnością. Wynika to m.in. z faktu, że ludzie nie wiedzą co robić ze szparagami. W trakcie festiwalu pokażemy jakie szparagi należy wybierać, jak je przygotowywać i gotować" - powiedział krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Najważniejszym punktem "Europy na widelcu" będzie biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku. W menu znajdziemy dania kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Podczas tegorocznej edycji biesiadnicy będą mogli poznać kuchnię dawnego i współczesnego Wrocławia. Do tradycyjnych potraw zaliczamy m.in. zupę orkiszową z drobiowymi klopsikami i śląskie niebo w gębie, a także crème brûlée ze szparagami. Kuchnia współczesna to zupa z milickiego karpia i warzyw oraz pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.
"Ludzie, którzy po wojnie przyjechali do Wrocławia przywieźli ze sobą różne tradycje kulinarne, ale przecież to miasto ma ponad 1000 lat i zderzały się tutaj bardzo różne kultury. Dlatego mamy tutaj do czynienia z przemieszaniem kuchni polskiej, niemieckiej, ale także czeskiej czy węgierskiej" - podkreślił dyrektor biura promocji miasta Paweł Romaszkan.
Festiwal zapoznaje nas nie tylko z dobrą kuchnią. Na imprezie posłuchamy także muzyki folkowej, m.in. zespołu Hrdza.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział targi, konferencje, workshop:
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Dział centra informacji i promocji:
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Turystyka z gorszą obsługą
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Wakacje latających
Kelnerzy pobili dociekliwego klienta
Lufthansa zwolni 3 tysiące osób
Okęcie odnotowało poprawę wyników
Koleje linowe w Beskidach przygotowują się na otwarcie sezonu
Burmistrz wydał nakaz uprzejmości wobec turystów
Restauracja hiszpańska lub fusion w Warszawie
Turyści przemycają produkty w walizkach
6A - najpopularniejsze miejsce w samolocie!
Centrum Turystyki Oskar zatrudnia kobiety kierowców
Lowcostowy barakowóz w Modlinie
Wizz Air oferuje pomoc pasażerom Maleva
Pyrzowice wciąż bez dobrego dojazdu