TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Szparagowe szaleństwo we Wrocławiu

W dniach 6-9 czerwca we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja festiwalu pt. "Europa na widelcu". Podczas imprezy będzie można skosztować potraw z blisko 20 krajów Europy. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.


Imprezie towarzyszyć będzie jarmark, na którym wystawione do sprzedaży zostaną europejskie produkty regionalne. Na stołach rozstawionych na Rynku królować będą szparagi. 7 czerwca odbędzie się bowiem święto szparaga. Dolny Śląsk jest potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw.

"To wielka, ale zapomniana nieco jarzyna, która w kulturze jest symbolem odradzania się życia po zimie. To moje ulubione warzywo, które niestety w Polsce nie cieszy się wielką popularnością. Wynika to m.in. z faktu, że ludzie nie wiedzą co robić ze szparagami. W trakcie festiwalu pokażemy jakie szparagi należy wybierać, jak je przygotowywać i gotować" - powiedział krytyk kulinarny Robert Makłowicz.

Najważniejszym punktem "Europy na widelcu" będzie biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku. W menu znajdziemy dania kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Podczas tegorocznej edycji biesiadnicy będą mogli poznać kuchnię dawnego i współczesnego Wrocławia. Do tradycyjnych potraw zaliczamy m.in. zupę orkiszową z drobiowymi klopsikami i śląskie niebo w gębie, a także crème brûlée ze szparagami. Kuchnia współczesna to zupa z milickiego karpia i warzyw oraz pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.

"Ludzie, którzy po wojnie przyjechali do Wrocławia przywieźli ze sobą różne tradycje kulinarne, ale przecież to miasto ma ponad 1000 lat i zderzały się tutaj bardzo różne kultury. Dlatego mamy tutaj do czynienia z przemieszaniem kuchni polskiej, niemieckiej, ale także czeskiej czy węgierskiej" - podkreślił dyrektor biura promocji miasta Paweł Romaszkan.

Festiwal zapoznaje nas nie tylko z dobrą kuchnią. Na imprezie posłuchamy także muzyki folkowej, m.in. zespołu Hrdza.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Europa na widelcu festiwal we Wrocławiu 2013 Wrocław kuchnia wrocławska europejska jarmark europejskie produkty regionalne święto szparaga szparagi produkcja szparagów dania Robert Makłowicz Piotr Bikont Paweł Romaszkan muzyka folkowa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję