Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds.turystyki - biuro podróży w...
- Sprzedam pensjonat Rabka Zdrój
- B.P. ITAKA w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
Konkurs barmański rozstrzygnięty
Najlepsi polscy barmani spotkali się w Warszawie aby poznać najnowsze trendy, podszlifować swoje umiejętności i przekonać swoją koktajlową propozycją jurorów, że to właśnie oni zasługują na bilet do Szkocji.
Motywem przewodnim konkursu były cztery szkockie regiony, z których pochodzą malty tworzące whisky Ballantine’s. Highlands, Lowlands, Speyside i Islay - whisky produkowana w każdym z tych regionów ma swój szczególny charakter. Whisky malt z regionu Speyside są łagodne, słodkie, owocowe, drzewne. Region Highlands to whisky miodowe, korzenne, pikantne, orzechowe, lekko torfowe. Islay znana jest z whisky torfowych, dymnych, ostrych, słonych, żywicznych; w regionie Lowlands powstają zaś whisky słodowe, ziołowe, świeże, delikatne i kwiatowe.
W przypadku Ballantine’s Bartenders Challenge, barmani potraktowali whisky jako podstawę do przygotowywania koktajli. Musieli stworzyć takie kompozycje, które uwypuklą i skomponują się z aromatem złocistego, szkockiego trunku.
Barmani rozpoczęli swoje zmagania od degustacji wszystkich roczników whisky Ballantine’s oraz profesjonalnych warsztatów koktajlowych poprowadzonych przez czterech miksologów z Londynu i czterech z Polski. Później przyszedł czas na grupowe zawody koktajlowe. Uczestnicy podzieleni na pary mieli przed sobą wymagające zadanie - przygotowanie dwóch porcji koktajlu, który najlepiej odpowiadał aromatom wylosowanego przez nich regionu.
Cztery najlepsze pary wzięły udział w wielkim finale, który odbył się w sekretnym, nie otwartym jeszcze miejscu - Karowej 31. Finaliści startując już indywidualnie losowali jeden z czterech klasycznych koktajli na bazie whisky, a później musieli go przygotować i dopasować do specyfiki aromatów jednego z wybranych przez nich regionów. W gronie 4 finalistów, którzy wyruszą do Szkocji, aby poznać tajniki produkcji whisky Ballantine’s znaleźli się:
- Patryk Kowalski - Leniviec, Warszawa
- Jakub Śronkowski - Whisky Bar 88, Poznań
- Karim Bibars - Lumina, Kraków
- Grzegorz Oczowiński - Whisky in the Jar ,Wrocław.
Zwycięzcą pierwszej edycji Ballantine’s Bartenders Challenge został Patryk Kowalski, który otrzymał tytuł Best Whisky Mixologist oraz trofeum w postaci pozłacanego zestawu barmańskiego.
Wybrał on klasyczny koktajl Blood and Sand i skomponował swoją interpretację koktajlu bazując na charakterystyce aromatów z regionu Lowlands
"Konkurs BBC to świetne wydarzenie którego brakowało w Polsce. Najbardziej podoba mi się fakt że konkurencja łączy w sobie zarówno poznawanie whisky w jej czystej formie, powiększanie własnej palety smaków z możliwością łączenia alkoholu, który posiada niesamowity charakter w koktajlach. Przebieg konkursu - podział i skupianie się na regionach produkcji whisky, praca w grupach oraz tworzenie koktajli na składnikach z tzw. "mistery box" to niezwykły mix który polecam wszystkim barmanom! Dziękuję organizatorom za niezwykle oryginalną nagrodę w postaci pozłacanego 24karatowym złotem zestawu barmańskiego oraz przede wszystkim za szansę zobaczenia na własne oczy jak powstaję jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie" - skomentował Patryk Kowalski.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział nagrody i wyróżnienia:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Starsze aktualności:
Sezon nad morzem nie jest
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Polska kojarzy się niezbyt pozytywnie
Krakowskie lotnisko liczy na wzrost liczby pasażerów
PolskiBus wzbudził zainteresowanie polskich pasażerów
Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu
Napad terrorystów na egipski kurort
Podróż marzeń w klasie ekonomicznej?
Sfinks otwiera trzy nowe restauracje
Rynek podróży służbowych wciąż się rozwija
W Kłajpedzie odbędą się w sierpniu zawody żeglarskie
Rząd opóźnia wprowadzenie jednolitego systemu poboru opłat na autostradach
Arabia Saudyjska - turysto zachowaj ostrożność
Rainbow Tours dla użytkowników internetu
CBA kontroluje lotnisko w Jasionce
Jak zostać agentem turystycznym?
Szkolenia praktyczne dla pilotów wycieczek bez doświadczenia