
Konkurs barmański rozstrzygnięty
Najlepsi polscy barmani spotkali się w Warszawie aby poznać najnowsze trendy, podszlifować swoje umiejętności i przekonać swoją koktajlową propozycją jurorów, że to właśnie oni zasługują na bilet do Szkocji.
Motywem przewodnim konkursu były cztery szkockie regiony, z których pochodzą malty tworzące whisky Ballantine’s. Highlands, Lowlands, Speyside i Islay - whisky produkowana w każdym z tych regionów ma swój szczególny charakter. Whisky malt z regionu Speyside są łagodne, słodkie, owocowe, drzewne. Region Highlands to whisky miodowe, korzenne, pikantne, orzechowe, lekko torfowe. Islay znana jest z whisky torfowych, dymnych, ostrych, słonych, żywicznych; w regionie Lowlands powstają zaś whisky słodowe, ziołowe, świeże, delikatne i kwiatowe.
W przypadku Ballantine’s Bartenders Challenge, barmani potraktowali whisky jako podstawę do przygotowywania koktajli. Musieli stworzyć takie kompozycje, które uwypuklą i skomponują się z aromatem złocistego, szkockiego trunku.
Barmani rozpoczęli swoje zmagania od degustacji wszystkich roczników whisky Ballantine’s oraz profesjonalnych warsztatów koktajlowych poprowadzonych przez czterech miksologów z Londynu i czterech z Polski. Później przyszedł czas na grupowe zawody koktajlowe. Uczestnicy podzieleni na pary mieli przed sobą wymagające zadanie - przygotowanie dwóch porcji koktajlu, który najlepiej odpowiadał aromatom wylosowanego przez nich regionu.
Cztery najlepsze pary wzięły udział w wielkim finale, który odbył się w sekretnym, nie otwartym jeszcze miejscu - Karowej 31. Finaliści startując już indywidualnie losowali jeden z czterech klasycznych koktajli na bazie whisky, a później musieli go przygotować i dopasować do specyfiki aromatów jednego z wybranych przez nich regionów. W gronie 4 finalistów, którzy wyruszą do Szkocji, aby poznać tajniki produkcji whisky Ballantine’s znaleźli się:
- Patryk Kowalski - Leniviec, Warszawa
- Jakub Śronkowski - Whisky Bar 88, Poznań
- Karim Bibars - Lumina, Kraków
- Grzegorz Oczowiński - Whisky in the Jar ,Wrocław.
Zwycięzcą pierwszej edycji Ballantine’s Bartenders Challenge został Patryk Kowalski, który otrzymał tytuł Best Whisky Mixologist oraz trofeum w postaci pozłacanego zestawu barmańskiego.
Wybrał on klasyczny koktajl Blood and Sand i skomponował swoją interpretację koktajlu bazując na charakterystyce aromatów z regionu Lowlands
"Konkurs BBC to świetne wydarzenie którego brakowało w Polsce. Najbardziej podoba mi się fakt że konkurencja łączy w sobie zarówno poznawanie whisky w jej czystej formie, powiększanie własnej palety smaków z możliwością łączenia alkoholu, który posiada niesamowity charakter w koktajlach. Przebieg konkursu - podział i skupianie się na regionach produkcji whisky, praca w grupach oraz tworzenie koktajli na składnikach z tzw. "mistery box" to niezwykły mix który polecam wszystkim barmanom! Dziękuję organizatorom za niezwykle oryginalną nagrodę w postaci pozłacanego 24karatowym złotem zestawu barmańskiego oraz przede wszystkim za szansę zobaczenia na własne oczy jak powstaję jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie" - skomentował Patryk Kowalski.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Nad morzem czekają na
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Dział nagrody i wyróżnienia:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Skytrax wybrał najlepsze lotniska w 2025
Starsze aktualności:
Problemy po upadku niemieckiego
Które paszporty są najsilniejsze na
Dodatkowe środki na Podróże z klasą rozeszły się w 4
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Ogrody Łazienek Królewskich częściowo
Polska kojarzy się niezbyt pozytywnie
Krakowskie lotnisko liczy na wzrost liczby pasażerów
PolskiBus wzbudził zainteresowanie polskich pasażerów
Lubuskim Szlakiem Wina i Miodu
Napad terrorystów na egipski kurort
Podróż marzeń w klasie ekonomicznej?
Sfinks otwiera trzy nowe restauracje
Rynek podróży służbowych wciąż się rozwija
W Kłajpedzie odbędą się w sierpniu zawody żeglarskie
Rząd opóźnia wprowadzenie jednolitego systemu poboru opłat na autostradach
Arabia Saudyjska - turysto zachowaj ostrożność
Rainbow Tours dla użytkowników internetu
CBA kontroluje lotnisko w Jasionce
Jak zostać agentem turystycznym?
Szkolenia praktyczne dla pilotów wycieczek bez doświadczenia