TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Konkurs barmański rozstrzygnięty

Najlepsi polscy barmani spotkali się w Warszawie aby poznać najnowsze trendy, podszlifować swoje umiejętności i przekonać swoją koktajlową propozycją jurorów, że to właśnie oni zasługują na bilet do Szkocji.


Motywem przewodnim konkursu były cztery szkockie regiony, z których pochodzą malty tworzące whisky Ballantine’s. Highlands, Lowlands, Speyside i Islay - whisky produkowana w każdym z tych regionów ma swój szczególny charakter. Whisky malt z regionu Speyside są łagodne, słodkie, owocowe, drzewne. Region Highlands to whisky miodowe, korzenne, pikantne, orzechowe, lekko torfowe. Islay znana jest z whisky torfowych, dymnych, ostrych, słonych, żywicznych; w regionie Lowlands powstają zaś whisky słodowe, ziołowe, świeże, delikatne i kwiatowe.

W przypadku Ballantine’s Bartenders Challenge, barmani potraktowali whisky jako podstawę do przygotowywania koktajli. Musieli stworzyć takie kompozycje, które uwypuklą i skomponują się z aromatem złocistego, szkockiego trunku.

Barmani rozpoczęli swoje zmagania od degustacji wszystkich roczników whisky Ballantine’s oraz profesjonalnych warsztatów koktajlowych poprowadzonych przez czterech miksologów z Londynu i czterech z Polski. Później przyszedł czas na grupowe zawody koktajlowe. Uczestnicy podzieleni na pary mieli przed sobą wymagające zadanie - przygotowanie dwóch porcji koktajlu, który najlepiej odpowiadał aromatom wylosowanego przez nich regionu.

Cztery najlepsze pary wzięły udział w wielkim finale, który odbył się w sekretnym, nie otwartym jeszcze miejscu - Karowej 31. Finaliści startując już indywidualnie losowali jeden z czterech klasycznych koktajli na bazie whisky, a później musieli go przygotować i dopasować do specyfiki aromatów jednego z wybranych przez nich regionów. W gronie 4 finalistów, którzy wyruszą do Szkocji, aby poznać tajniki produkcji whisky Ballantine’s znaleźli się:


  • Patryk Kowalski - Leniviec, Warszawa
  • Jakub Śronkowski - Whisky Bar 88, Poznań
  • Karim Bibars - Lumina, Kraków
  • Grzegorz Oczowiński - Whisky in the Jar ,Wrocław.


Zwycięzcą pierwszej edycji Ballantine’s Bartenders Challenge został Patryk Kowalski, który otrzymał tytuł Best Whisky Mixologist oraz trofeum w postaci pozłacanego zestawu barmańskiego.

Wybrał on klasyczny koktajl Blood and Sand i skomponował swoją interpretację koktajlu bazując na charakterystyce aromatów z regionu Lowlands
"Konkurs BBC to świetne wydarzenie którego brakowało w Polsce. Najbardziej podoba mi się fakt że konkurencja łączy w sobie zarówno poznawanie whisky w jej czystej formie, powiększanie własnej palety smaków z możliwością łączenia alkoholu, który posiada niesamowity charakter w koktajlach. Przebieg konkursu - podział i skupianie się na regionach produkcji whisky, praca w grupach oraz tworzenie koktajli na składnikach z tzw. "mistery box" to niezwykły mix który polecam wszystkim barmanom! Dziękuję organizatorom za niezwykle oryginalną nagrodę w postaci pozłacanego 24karatowym złotem zestawu barmańskiego oraz przede wszystkim za szansę zobaczenia na własne oczy jak powstaję jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie" - skomentował Patryk Kowalski.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
whisky konkurs koktail drink Ballantines barman Szkocja Ballantine’ s Bartenders Challenge




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję