Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Jak Polacy jedzą pizzę?
Pizza cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród specjalistów kuchni jak i jej amatorów. Polacy cenią to włoskie danie przede wszystkim za niepowtarzalny smak oraz możliwość dołączenia do niego dowolnych składników. Najchętniej wybierane dodatki to pomidory, pieczarki, szynka, salami oraz różnego rodzaju sosy.
Według wyników badań przeprowadzonych przez markę Mosso Polacy najczęściej wybierają margheritę (60%), pizzę americana (56%) oraz hawajską (53%). Inne równie popularne rodzaje tej potrawy to capriciosa, caprese oraz wegetariańska.
Tomasz Kwaśniewski, manager marki Mosso zdradza, że Polacy dużą uwagę zwracają na dostępne sosy. "Z naszych badań wynika, że blisko 90 proc. Polaków nie wyobraża sobie pizzy bez solidnej porcji sosu. Ulubione sosy Polaków to: czosnkowy, pomidorowy a nawet majonezowy" - dodał. Nawet do pizzy przygotowanej w domu większość Polaków dodaje sosy ze sklepu. Zaledwie 19% wszystkich konsumentów przyrządza je samodzielnie.
Na świecie rocznie sprzedawanych jest prawie 13 milionów sztuk pizzy. Polacy zajmują znaczną część tych statystyk. Blisko 50% rodaków zamawia pizzę przynajmniej raz w miesiącu. Więcej niż 30% zjada pizzę dwa lub trzy razy w miesiącu a 5 % konsumentów znad Wisły zamawia pizzę częściej niż raz w tygodniu.
Najpopularniejszym sposobem jadania pizzy jest zamawianie i spożywanie jej w lokalu. Jednak warto dodać, że 27 % Polaków piecze ją samodzielnie w domu. Trochę mniej popularne jest zamawianie pizzy do domu lub pracy albo kupowanie mrożonej.
Raport został przygotowany na bazie ankiety, w której wzięło udział 100 osób w wieku od 25 do 60 lat.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Nowe stawki dla przewoźników lotniczych
Zobacz gdzie przywitali 500-tysięcznego pasażera
Lotnisko w Modlinie domaga się odszkodowania
Turyści zostawią 250 mln dolarów
Zainteresowanie Kartą Turysty w święta
Gdański port z sierpniowym wzrostem
Rainbow Tours podsumowuje przedsprzedaż
Groźny wirus - dwoje turystów nie żyje