Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - biuro w Poznaniu
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Zabrze
- specjalista ds. obsługi klienta
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
Żywiecki megaoscypek z 140 litrów mleka
Gigantyczny oscypek wykonany w Żywcu waży 11,5 kg i na jego wykonanie zużyto 140 litrów mleka. Ser ma trafić do Księgi rekordów Guinnessa.
Pomysłodawcami wykonania takiego oscypka byli muzycy ze znanej folkowej Kapeli Pieczarków.
- Chcemy promować ten pyszny góralski ser i podtrzymywać tradycję jego wytwarzania. Dzisiaj młodzi ludzie coraz częściej wyjeżdżają za granicę, więc w przyszłości określenie "baca" może zniknąć z naszego słownictwa. Nie można do tego dopuścić - mówi Paweł Pieczarka.
Rok temu na Hali Robaczej wykonano pierwszy wielki oscypek, który ważył 7,3 kg. W tym roku w Oscypek Fest postanowiono pobić ten rekord. Zbudowano bacówkę z wielkim paleniskiem, ustawiono w niej potężne puciery do wyrabiania sera. Ciężkie zadanie miał baca Adam Gruszka, który w wielkim kotle zagrzał 140 litrów mleka i dodał podpuszczki, żeby mleko się zsiadło, a następnie zaczął ugniatać ser.
Ugnieciony ser został włożony do wielkiej formy o średnicy 25 cm i długości blisko pół metra. - Przez trzy dni robiłem ją z olchowego drewna - mówił Jan Pieczarka, ojciec Pawła.
Wieczorem nastąpiło ważenie oscypka. Wynik zaskoczył nawet organizatorów.
- Ser waży aż 11,5 kg! Rekord został pobity i zostanie wpisany do Księgi rekordów Guinnessa - mówi Edyta Kwapich z Koalicji Marek Ziem Górskich, która patronowała całemu przedsięwzięciu.
Megaoscypek będzie narazie leżał w wodzie z solą, żeby nabrać trwałości. Następnie czeka go długie wędzenie. Gdy będzie już gotowy, zostanie wystawiony na charytatywną licytację.
Komentarze
Tagi:
Dział biura turystyczne:
Dziwny konkurs na dyrektorów
Trzysetny franczyzowy salon
Travelplanet chwali się swoją ofertą i
Teneryfa: nie chcemy (tylu)
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Turystyka z gorszą obsługą
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Dział nagrody i wyróżnienia:
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Wszystkie hotele należące do Clustra IHG Hotels and Resorts z certyfikatem Green
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Starsze aktualności:
Plażowanie nad Bałtykiem, a polskie
Dwie gwiazdki Michelin w
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Jakie prezenty na Gwiazdkę? HolidayCheck podrzuca pomysły
POT będzie promował polską kuchnię w Pradze
ROT województwa kujawsko-pomorskiego
Już kursuje weekendowy szynobus w czeskie Karkonosze
Już rok rejsowych połączeń Centralwings!
GPW: spadki notowań wszystkich spółek gastronomicznych
Norwegian Reward: program lojalnościowy dla często podróżujących pasażerów
Kawiarnia "Słodki Wawel" na Wawelu
Jet Air ogłosi uruchomienie lotów z Łodzi?
Prawo nie przewiduje odrębnej kategorii wycieczek last minute
Inwestycja Interferii za 100 mln zł - hotel Barbarka II w Świnoujściu
Konkurs "Polska pięknieje 2011" rozstrzygnięty