TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kulinarna przygoda w Portugalii

Seafood Experience - pierwsze, całkowicie poświęcone najlepszym na świecie rybom i owocom morza kulinarne warsztaty wyjazdowe na polskim rynku.


Według Ferrana Adria, jednego z największych kucharzy świata, najlepsze na świecie ryby i owoce morza pochodzą z Portugalii. Doskonała jakość, smak i tekstura portugalskich produktów rybołówstwa jest efektem zespołu czynników charakteryzujących portugalską, wyłączną strefę ekonomiczną (strefa połowów Portugalii) i sektor rybołówstwa w tym kraju. W portugalskich wodach mieszają się elementy tropikalnych środowisk środkowego Atlantyku z zimnymi, północno europejskimi, tworząc strefę o niespotykanej bioróżnorodności. Portugalskie tradycyjne, zrównoważone rybołówstwo, utrzymuje zaś krajowe łowiska w doskonałej formie.

Portissimo, organizator utrzymanych w konwencji turystyki rybnej przygód kulinarnych w Portugalii, poprzez warsztaty Seafood Experience oferuje możliwość bliskich spotkań z tymi najlepszymi rybami i owocami morza na świecie, na trzech kulinarnych płaszczyznach:
COOK - czyli zajęcia kulinarne. Każdy z uczestników przy indywidualnym stanowisku kuchennym w stylowej kuchni treningowej, pod okiem wyspecjalizowanego trenera i z kieliszkiem wina w dłoni, przyrządzi najbardziej niesamowite żywe lub ultra-świeże okazy ryb i owoców morza. Własnoręczne przyrządzenie homara z buerre blanc to tylko jedno z wielu kulinarnych przeżyć podczas warsztatów.

EAT - czyli fenomenalne posiłki w kultowych restauracjach sygnowanych nazwiskami największych stacjonujących w Portugalii szefów kuchni. Dania o wyglądzie dzieł sztuki, zaskakujące koncepcją, np. odwzorowujące środowisko życia morskich stworzeń, wykonane z użyciem najznamienitszych surowców i wymagających wielkiego kunsztu technik kulinarnych.

TRAVEL - czyli program kulinarnego zwiedzania, nierzadko w miejscach niedostępnych szerokiej publice, np. na aukcji rybnej, a także intrygujących degustacji lokalnie otrzymywanych produktów, np. podczas wizyty na farmie ostryg połączonej z degustacją i szkoleniem z otwierania tych małży.

Wszystkie trzy kulinarne płaszczyzny uzupełnione są o przystępną wiedzę na temat morskich organizmów, rybołówstwa i oceanu, pozwalającą lepiej zrozumieć, czym są ryby i owoce morza w dzisiejszym świecie.

Warsztaty organizowane są w Lizbonie dla grup składających się z maksymalnie 12 osób (w trakcie zajęć kulinarnych na stanowisko przypada jedna osoba), lub 24 osób (w trakcie zajęć kulinarnych na stanowisko przypadają dwie osoby). Aby zamówić warsztaty Seafood Experience należy skontaktować się z Portissimo podając informację o liczbie zainteresowanych osób i preferowanych datach.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Seafood Experience warsztaty kulinarne w Lizbonie Lizbona ryby owoce morza Portissimo Ferrana Adria uczestnicy Cook Eat Travel Portugalia kuchnia portugalska kulinaria




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję