Ogłoszenia
Ogłoszenia
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
- Praca u multiagenta
- Poszukiwani piloci/przewodnicy od połowy maja
- Warszawa - Specjalista ds turystyki
Wielki Finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Najbliższy weekend upłynie w Krakowie pod znakiem produktów i dań regionalnych. 27 i 28 sierpnia na placu Wolnica odbędzie się Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Do stolicy Małopolski zawitają producenci żywności, którzy przez dwa miesiące rywalizowali podczas lokalnych półfinałów o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, których smak zachwyca do dziś. Na placu Wolnica pojawią się najlepsi z najlepszych. Podczas kiermaszu będzie można spróbować prawie 60 produktów i dań regionalnych.
W czasie finału publiczność wybierze zwycięzców w czterech kategoriach: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" i potrawy "Jak u mamy". Najlepszych wskaże również jury konkursowe pod wodzą Zbigniewa Kurleto. Towarzyszący mu smakosze: Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komendarek i Robert Sowa przyznają Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu "Małopolski Smak".
Wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku poprowadzi duet znany z poprzednich edycji - Karol Okrasa i Robert Karpowicz. Jedną z atrakcji będzie wielki kocioł gorącej zupy, który stanie na placu Wolnica dla wszystkich odwiedzających imprezę. Swoje umiejętności zaprezentują także szefowie kuchni z małopolskich restauracji. Podczas pokazu gotowania "na żywo" przygotują potrawy na bazie produktów z naszego regionu.
Scenę opanują artyści związani z Małopolską. Tegoroczny wielki finał w sobotnie przedpołudnie otworzy Orkiestra Dęta Tadeusza Wrześniaka. Karnet muzycznych atrakcji pierwszego dnia finału uzupełnią Hanka Wójciak i rockowy Przystanek Mrówkowiec. Muzycznym wydarzeniem wieczoru będzie koncert zespołu Krywań. W niedzielne przedpołudnie najpierw wystąpi zespół After Day. Zaraz po nim na scenie pojawi się Quartet Klezmer Trio i zespół Evelele. Po wręczeniu nagród zwycięzcom 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku z rockowym zacięciem zagra gwiazda wieczoru - zespół Rzoz.
Ostatni weekend sierpnia jest kulminacyjnym momentem kulinarnego święta w Małopolsce. Na placu Wolnica pojawią się najlepsi producenci żywności, można będzie spróbować smakowitych potraw. W ubiegłorocznym Wielkim Finale, który także odbywał się na krakowskim Kazimierzu, wzięło udział około 50 tysięcy gości. W tym roku z pewnością będzie ich jeszcze więcej.
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie, a tegoroczny wielki finał odbędzie się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Partnerem kampanii jest Business Consulting.
Małopolski Festiwal Smaku powstał, aby promować produkty regionalne, tradycyjne, ekologiczne i wspierać lokalnych producentów żywności. W 2005 r. - podczas jego pierwszej edycji półfinały odbyły się w Zakopanem i Tarnowie, a Wielki Finał - w Krakowie. Rok później półfinałów było już pięć - w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Nowym Targu oraz Tarnowie. Od 2009 roku w półfinałowych zmaganiach można też wziąć udział w Miechowie, a od 2011 - w Wadowicach. Co roku całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.
Małopolski Festiwal Smaku to nie tylko letnia edycja - od kilku lat regionalne specjały można kupić podczas świątecznych kiermaszów na Rynku Głównym w Krakowie.
7. Małopolski Festiwal Smaku rozpoczął się 5 czerwca. Pierwszy półfinał odbył się w Oświęcimiu. Drugi z nich - 11 i 12 czerwca na placu Wolnica w Krakowie. 19 czerwca regionalni producenci żywności rywalizowali w Tarnowie, a 26 czerwca - w Wadowicach. 2 lipca półfinał odbył się w Nowym Sączu, 10 - w Nowym Targu, a 17 lipca w Miechowie. Zwycięzcy spotkają się podczas finału 27 i 28 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
EuroGastro 2012 - prezentacja kultury i tradycji kulinarnych Podlasia
Nie tylko biura liczą na turystów
Orbis SA przejmuje działalność Accoru w Europie Centralnej
Lotnisko w Berlinie: przez rok nie będzie nic
Spotkanie pasjonatów sztuki kulinarnej
Zostań rannym ptaszkiem lub burmistrzem z Lufthansą
Czesi: Z Polakami to same problemy
Novotel przyciągnie turystów do Łodzi?
Warszawska Szybka Kolej Miejska wyemituje obligacje
Szef kuchni radzi: zainwestuj jesienią
TVN odpowiada na komunikat PIT
Polskie wino restauracyjnym przebojem?
Kuba, za Fidela- szukam chętnych