Nowa odsłona sektora kawowego na Eurogastro 2016
Podczas jubileuszowych 20. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro sektor kawowy ukaże się odwiedzającym w nowej odsłonie.
Po raz pierwszy zostanie zorganizowana strefa Coffee Village, w której zaprezentują się producenci kawy, a także będzie można porozmawiać z ekspertami z całego świata. Strefa ta będzie również sceną dla konkursów i innych edukacyjnych wydarzeń branży kawowej.
Jedną z nowości Targów EuroGastro 2016 będzie specjalna strefa kawowa - Coffee Village. Wydarzenia i atrakcje związane z tym napojem po raz pierwszy zaistniały na EuroGastro w 2003 roku. Od tamtego czasu organizator targów, firma MT Targi Polska, rozwija ten sektor. Podczas najbliższej edycji po raz pierwszy zaprezentują się też kraje słynące z upraw kawy. Udział potwierdziły już m.in. Brazylia, największy producent kawy na świecie oraz Jamajka. Gościem specjalnym będzie Alf Kramer - ekspert w dziedzinie kawy, jeden z założycieli i pierwszy prezes SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) w latach 1998-2000, a także sędzia Światowych Mistrzostw Barista (WBC).
Obecność producentów kawy na EuroGastro, to okazja dla branży kawowej do nawiązania bezpośrednich kontaktów biznesowych. Specjaliści doradzą w doborze mieszanek, a także udzielą porad dotyczących logistyki handlu kawą z krajami pochodzenia. Spodziewani są również goście z Europy Środkowo-Wschodniej, którzy będą dyskutować o uprawach, gatunkach i selekcji kawy. Ważnym elementem będą warsztaty kawowe i prezentacje firm, które posiadają w ofercie sprzęt i akcesoria niezbędne do przygotowywania kawy.
Coffee Village będzie także miejscem dwóch olimpiad kawowych. W dniach 6-7 kwietnia firma Apro Trade / Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska zorganizuje VIII Olimpiadę Kawy® pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Dla młodych baristów to okazja do zaprezentowania umiejętności, wiedzy i pasji w czterech konkursowych dyscyplinach: Espresso na czas, Latte Art, Irish Coffee i Cup tasting.
Z kolei 8 kwietnia po raz pierwszy odbędzie się Finał I Olimpiady Kawy® dla Szkół Gastronomicznych. Młodzi bariści poprzez udział w niej będą mogli rozszerzyć swoją wiedzę i nawiązać pierwsze branżowe kontakty. Z kolei dla szkół to okazja, by wyróżnić najlepszych i najbardziej utalentowanych uczniów. Zadania konkursowe obejmą: Espresso, Cappuccino oraz Cup tasting.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
2,5 miliona podróżnych w Modlinie od początku roku
Linie lotnicze Wizz Air przyspieszą start nowych połączeń
W czwartek rozpoczynają się targi TT Warsaw
Dokąd turyści latają najczęściej z wrocławskiego lotniska?
Nowa funkcjonalność dla użytkowników platformy TOM24
Śmieszny zwrot dla turysty - sąd wskazuje winnych
Jak zmieniają się ceny w najpopularniejszych kierunkach turystycznych
Nowy touroperator wchodzi na polski rynek
Small Planet Airlines wprowadzi sprzedaż przez stronę internetową
LOT prognozuje zysk z działalności podstawowej
Nagrodzono popularną wśród Polaków miejscowość SPA
Biura nie będą musiały szacować marży od zaliczek?
O ponad 30% wzrosła sprzedaż w grupie AmRest