Rozpoczyna się kolejna edycja akcji Gęsina na św. Marcina
Rusza kolejna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym roku ponad 90 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całym kraju będzie od 6 listopada do 13 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim.
W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie to nowa tradycja. Spożycie tego mięsa od początku akcji wzrosło prawie czterokrotnie i dzisiaj ponad 2000 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec 20000 ton eksportu do Niemiec, ale tendencja jest pozytywna - gęsi poza dużymi hodowlami na nowo widać przy domowych zagrodach. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera.
"Na szczęście ceny gęsiny od dwóch lat znacząco spadły i można żywić nadzieję, że w tym roku kilogram tuszki gęsiej będzie kosztował w sklepach detalicznych około 15-17 PLN"- mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.
Podobnie jak i w latach poprzednich szefowie kuchni wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę.
Poniżej terminarz tegorocznej akcji:
- 6 listopada - 13 grudnia - serwowanie gęsiny i Wina Świętomarcińskiego w najlepszych polskich restauracjach (ponad 90 restauracji),
- 7 XI - III Krakowskie Święto Młodego Wina w Starej Zajezdni na Kazimierzu w Krakowie (zorganizowane wespół z Winnicą Srebrna Góra, która przygotowała już tradycyjnie Wina Świętomarcińskie),
- 11 XI - Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni "Króla Gęsiny 2015/16" (wręczenie nagrody 13 grudnia podczas Terra Madre Slow Food Festival - na zakończenie akcji "Gęsina na św. Marcina),
- 7-11 XI Festiwale gęsiny w Legionowie, Szczecinie, w Swałowie pod Słupskiem oraz w Gęśniku na Kaszubach,
- 12 XII - prezentacja i konkurs win Świętomarcińskich z Polski, Słowacji, Czech i Węgier - Terra Madre Slow Food Festival,
13 XII Zakończenie VII edycji akcji "Gęsina na św. Marcina" i wręczenie nagród autorom trzech zwycięskich przepisów i ogłoszenie Króla Gęsina 2015/16 podczas Terra Madre Slow Food Festival
Listę restauracji, które biorą w akcji można znaleźć na stronie organizatorów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dla turystów:
Udany pierwszy kwartał w Porcie Lotniczym
IGHP: Wielkanoc dobra, majówka będzie jeszcze
LOT zapowiada nowe połączenie z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Tragiczny wypadek autokaru we Francji
Hotele Diament zachęcają maturzystów do kariery w hotelarstwie
Rozpoczęła się przebudowa dworca autobusowego w Krakowie
Co się działo na Targach WorldHotel 2015
PIT chce walczyć z wysokością opłat wjazdowych do włoskich miast
Marcowe wyniki polskich lotnisk
Jakie błędy podczas gotowania popełniają Polacy
Kolejne połączenie lotnicze z Krakowa
PKS Polonus uruchamia nowe sezonowe połączenia
Zmiany dyrektorów w hotelach Campanile
Punktualność przewozów pasażerskich w IV kwartale 2015 roku
Czy objęcie pilotów wycieczek minimalną stawką godzinową to dobry pomysł?
Minister gospodarki nagrodzi rozwiązania dla branży hotelarskiej
MSZ ostrzega przed wyjazdem do północnoafrykańskiego kraju
UNWTO o wynikach międzynarodowej turystyki w 2015 roku
Egipt zaczyna przekonywać do siebie turystów
Rozpoczynają się Światowe Dni Młodzieży
Ryanair nawołuje Komisję Europejską do zakazania strajku kontrolerom lotów
MSiT rozpoczyna program promujący polskie atrakcje turystyczne
ochrona danych osobowych gości hotelowych