Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poznań - Specjalistka / Specjalista ds. turystyki
- Stojaki na katalogi - za darmo :)
- Nowe Biuro Podróży w Ełku - Specjalista ds....
- BIURO PODRÓŻY W PRUSZKOWIE
- Kasjer/ kasjerka lotnicza - Łódź
- Pilot na Portugalię, 26 kwietnia - 4 maja 2024
- Specjalista ds. turystyki Warszawa
- Kasjer/ kasjerka lotnicza - Warszawa
- Specjalista / Specjalistka ds. turystyki- Warszawa
- Pilot 26.04 - 03.05.2024 Włochy


Jakie błędy podczas gotowania popełniają Polacy
Co czwarta Polka stresuje się codziennym gotowaniem - wynika z badań przeprowadzone przez Millward-Brown na zlecenie Whirlpool. Brak doświadczenia powoduje, że przygotowując posiłki w domu, 90 proc. osób popełnia te same błędy: gotują potrawy zbyt długo, nie znają sztuczek kulinarnych i boją się eksperymentować. Króluje kuchnia polska i włoska.
Zdaniem Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, najczęstszym błędem popełnianym w polskiej kuchni jest zbyt długie gotowanie potraw, przez co produkty tracą swoje właściwości odżywcze. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B.
"Bardzo często przychodzą tutaj ludzie specjalnie po to, by zobaczyć, jak gotujemy ryby, głównie te białe, np. dorsza atlantyckiego, solę czy żabnicę, i wszyscy są tak zaskoczeni, że po minucie, po dwóch serwujemy rybę, kiedy oni by gotowali jeszcze 15 minut. To jest błąd, bo zbyt długie gotowanie zabija smak potraw. Tracą one swoje właściwości zdrowotne i witaminowe" - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marco Ghia.
Marco Ghia podkreśla, że Polacy nie stosują kulinarnych sztuczek, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak. Mają też problem z przygotowaniem dań kuchni innych krajów, tak by przypominały te oryginalne.
"Duży błąd to dodawanie oliwy do suchego makaronu, jaki gotujemy. Makaron, jeżeli jest dobrej jakości, z mąki durum, to nie sklei się w wodzie. Dodawanie oliwy powoduje tylko jedno: że pokryje się on oliwą i nie będzie nabierał sosu. Sos będzie się ślizgał po makaronie i będziemy mieli makaron z jednej strony, a sos na dnie talerza. Drugi błąd związany z włoskim jedzeniem to za dużo sosu do makaronu" - tłumaczy Marco Ghia.
Z obserwacji Marco Ghia wynika, że Polacy nie zawsze potrafią dobrać do posiłku odpowiedni gatunek alkoholu. Najczęściej sięgają po średniej jakości wina z supermarketu, które mogą tylko zepsuć smak potrawy.
"Nie można pić Chianti z jakąś bardzo delikatną rybą, ale już Chianti ze skorupiakami jak najbardziej. Jestem wielkim pasjonatem wina i zwracam specjalną uwagę na butelki, które pojawiają się na stole. Na przykład do krwistego steku piękny szampan to będzie fantastyczna rzecz. Szampan możemy pić od początku do końca, zacząć z bąbelkami z aperitifem przez pierwsze i drugie dane, a na deser zmienić intensywność i jakość" - mówi Marco Ghia.
Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków Europy.
"Dla mnie jako Włocha bardzo ciekawe jest to, że według badań jesteśmy na czele jako najbardziej lubiana kuchnia Polaków. Na pierwszym miejscu włoska kuchnia, potem hiszpańska, grecka i francuska" - mówi Marco Ghia.
Tradycyjne kursy gotowania nie przekonują jednak Polaków. Wiedzę kulinarną najczęściej czerpią z programów telewizyjnych i internetu. Chętnie też korzystają z zaproszeń na firmowe imprezy integracyjne połączone z pokazami gotowania.
"By poprawić wizerunek, firmy wynajmują kucharzy, dzięki którym ludzie, którzy choć współpracują ze sobą na co dzień, to podchodzą do siebie z dystansem, używając narzędzi kuchennych, próbując łamać bariery, które normalnie są w firmie, w środowisku formalnym. Podczas wspólnego gotowania i dyrektorzy, i niższe szczeble współpracują ze sobą, lepiej się poznają, jest duża interakcja" - wyjaśnia Marco Ghia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Niskie zadowolenie klientów w
Gotowe dania w sklepach zagrożeniem dla
Polacy rzadziej jadają posiłki poza
Dział dla turystów:
UNWTO: Turystyka bliska przekroczenia poziomów sprzed
Komisja Europejska pracuje nad wzmocnieniem praw
Nowa trasa z Poznania i nie
Starsze aktualności:
Airbnb.com z gospodarzami wspiera
Dobre wyniki Grupy Accor za 2022
Rainbow zaprasza na Filipiny, do Wenezueli oraz na karaibską
Gmina Mielno zbadała
Hotelowe lobby wizytówką
Lotnisko Poznań Ławica płaci mieszkańcom
Sopot podsumowuje spotkania biznesowe za
Radość i zabawa będą nadawać ton w
Początek roku nie napawa hotelarzy
Minister gospodarki nagrodzi rozwiązania dla branży hotelarskiej
Zbliża się cykl workshopów dla agentów turystycznych
Jak wyglądała sprzedaż w biurach po długim weekendzie?
Pasażerowie wracają do pociągów
ARP może przejąć Przewozy Regionalne
Wenecja pozostanie na liście światowego dziedzictwa UNESCO?
Czy przyjmowanie uchodźców opłaci się branży?
Rusza projekt budżetu sportowo-turystycznego na Dolnym Śląsku
Czy przewoźnik może zmienić trasę w przypadku utrudnień drogowych?
Wśród Polaków wzrasta popularność gorzkiej czekolady
AirBaltic poleci z Warszawy do Popradu
Mniej przestrzeni dla pasażerów na pokładzie linii British Airways?
Wciąż wzrasta sprzedaż w biurach podróży
Nowa część terminalu pasażerskiego lotniska już otwarta
Skąd pojedziemy do Pragi z nowym przewoźnikiem?
Spotkanie informacyjne dla touroperatorów w sprawie TFG
Czy sierpień był udanym miesiącem dla linii Ryanair i easyJet?
Czy pasażerowie zapinają pasy bezpieczeństwa w autobusie?
Zarządzanie nieruchomościami Grupy Hotelowej Orbis w nowych rękach
Rząd przyjął nowelizację ustawy o usługach turystycznych
LAST MIUNUTE!!!! HISZPANIA - PORTUGALIA. WYCIECZKA OBJAZDOWA