Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot Medjugorie, 24-30.09.2025
- Rezydent Hotelowy - Rynek NIEMIECKI - Grecja
- Customer Service w Turcji
- Przewodnik po Pradze
- Specjalista ds. turystyki Warszawa
- Szukam Partnerki/Partnera do biura agencyjnego
- Poszukiwany wychowawca z własną grupą min. 10 osób
- Specjalista ds. sprzedaży - Nomade, Kraków
- Specjalista ds. turystyki
- PRODUCT MANAGER/OPIEKUN KLIENTA VIP


Dalszy ciąg problemów amerykańskiej sieci
Nie kończą się problemy amerykańskiej sieci. Agencja AP informuje, że McDonalds po raz pierwszy od czterdziestu lat zamknie więcej lokali w USA niż ich otworzy.
Rzeczniczka sieci poinformowała, że redukcja liczby lokali będzie właściwie niedostrzegalna w porównaniu z liczbą lokali, które pozostają w posiadaniu sieci.
Przez kilkanaście ostatnich lat restauracja rozrastał się w duży m tempie. Według danych amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd McDonalds systematycznie zwiększał siatkę swoich placówek od 1970 r. Restauracja oferowała tanie jedzenie, szybką obsługę i ten sam standard usług wszędzie, co podobało się klientom. Wraz z rozwojem konkurencji oraz rosnącą modą na zdrowe jedzenie, zaczęły narastać jego problemy. Nic nie pomogło często zmieniane menu, które miało polepszyć sytuacje w firmie.
"Chcieliśmy wprowadzać zbyt dużo zmian w zbyt krótkim czasie. Nie daliśmy restauracjom szans na złapanie oddechu" mówił Tim Fenton, dyrektor operacyjny spółki.
McDonalds jest w posiadaniu 36 tysięcy lokali na świecie. W kwietniu władze firmy ogłosiły że zamkną 350 słabo prosperujących restauracji. Chodziło w dużej mierze o lokale w Stanach Zjednoczonych, Japonii i Chinach. Decyzja była efektem słabych wyników finansowych za pierwszy kwartał.
Pod koniec marca amerykańska sieć ogłosił również plany podniesienia pensji swoim pracownikom. Doszło do strajku pracowników. Na łamach naszego serwisu pisaliśmy o tej sprawie Strajkują pracownicy sieci McDonalds
W pierwszym kwartale 2015 r. gigant zarobił na czysto nieco ponad 800 mln dol. To o jedną trzecią mniej niż rok wcześniej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Polacy chcą wyjechać na dłuższe wakacje w
Nie wszystko idzie ku
Gastronomia się będzie zmieniać - pomogą drony i
Starsze aktualności:
Nowe hotele z logiem B&B już
Accor rozbudowuje lifestylową
Majowe obłożenie zapowiada się
Nowy międzynarodowy touroperator wchodzi do
Ceny wyjazdów na sierpień lekko w
Koniunktura sprzyja hotelom, ale inwestycji wciąż jest
Wakacje last minute - duży stres czy świetna
NIK wątpi w jakość wsparcia
Układ dni winien mniejszej liczbie wyjazdów?
Sardynia chce walczyć ze zwyczajami turystów
Turyści czują się bezpieczniejsi?
Dobry początek roku na polskich lotniskach
TPN o warunkach do uprawiania turystyki w Tatrach
MSZ apeluje o opuszczenie afrykańskiego kraju
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
Weekend majowy 2010 WIEDEŃ-BRATYSŁAWA PENZION BRATYSŁAWA 449
Nowe miejsca parkingowe na Lotnisku Chopina
Jak prezentują się ceny wyjazdów na ferie zimowe?
Władze lotniska chcą kar dla sprawców fałszywych alarmów
TigerExpress otworzył nowe połączenia pomiędzy Polską a Słowacją
Niewielka poprawa sytuacji w biurach podróży
NIK wskazuje nieprawidłowości przy budowie lotniska w Modlinie
Polityczne zamieszanie wpłynie na sprzedaż w biurach podróży?
Awaria systemu uziemiła samoloty United Airlines
KE zmienia praktyki firm wypożyczających samochody
Problemy linii lotniczych komentowane w mediach społecznościowych
Jakie trendy wyjazdowe przyniesie lato 2017 roku?
Lotnisko Ciampino zostanie tymczasowo zamknięte