Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj



Poznań: jest praca, nie ma chętnych

Jeszcze kilka lat temu, żeby znaleźć pracę na wakacje trzeba było rozglądać się za nią wiosną, dziś praca jest, ogłoszenia wiszą w restauracjach i pubach, ale nie ma chętnych. Sezon turystyczny jest w pełni, a pracodawcom trudno znaleźć osoby do roznoszenia ulotek, czy obsługiwania gości w restauracjach.


Wszyscy wyjeżdżają za granicę, bo tam za tę samą pracę otrzymają kilkukrotnie większe wynagrodzenie. Wynagrodzenie kelnera pracującego w Polsce wynosi średnio 800 zł + napiwki. Pracować trzeba czasem po 14 godzin dziennie. W Polsce, jeśli już się kogoś znajdzie to osoba ta rezygnuje po kilku dniach pracy. - Po co mamy tu cały dzień pracować w upale, skoro za granicą za miesiąc pracy po osiem godzin dziennie dostaniemy 2 tysiące euro, dodatkowo można poznać nowe miejsca - mówią pracownicy jednego z pubów.

Problem emigracji na sezon letni zatacza coraz szersze kręgi i wprawia w zakłopotanie polskich restauratorów. Pomimo tego, że otrzymują aplikacje od chętnych do pracy, trudno jest im kogokolwiek zatrudnić, ponieważ z reguły osoby takie nie mają żadnego doświadzczenia i odpowiednich kwalifikacji. - Udało nam się skompletować zespół, ale nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie odejdzie mówi Leszek Hampel, kierownik Panama Bar. - Przy dużym ruchu potrzebujemy od sześciu do ośmiu obsługujących. Zgłaszali się ludzie do pracy i do tej pory mamy stertę CV, ale na razie na szczęście nie musimy rekrutować nowych.

Poznańscy pracodawcy szukają fachowców - nie chcą przyjmować ludzi bez doświadczenia - dlatego powinni odpowiednio płacić za posiadane umiejętności, co niestety nie sprawdza się w praktyce. - Do niedawna ludzie cieszyli się, że w ogóle mają pracę. Teraz interesuje ich głównie jak najwyższe wynagrodzenie - twierdzi Zygmunt Jeżewski, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Poznaniu. Dopóki to się nie zmieni skala zjawiska ciągle bedzie się powiększać.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:


Komentarze:

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij