Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Przewodnik - praca w Grecji
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
Co się działo na targach WorldHotel?
Zakończyły się 9. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. 106 wystawców z 5 krajów zaprezentowało rozwiązania dla hotelarstwa, a odwiedzający zapoznali się z nowościami produktowymi i aktualnymi trendami. Targi odbyły się w dniach 12-14 października w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.
Targi WorldHotel odwiedziło ponad 3000 osób, w tym właściciele i zarządzający hotelami, pensjonatami, ośrodkami wypoczynkowymi i konferencyjnymi, inwestorzy, restauratorzy, a także projektanci i dekoratorzy wnętrz. Profesjonaliści z branży hotelarskiej przybyli tu po najnowsze produkty i rozwiązania, inspirację, wiedzę i kontakty. Podczas uroczystego otwarcia podkreślono wkład Targów WorldHotel w budowanie wzrostu konkurencyjności polskiego hotelarstwa na rynku międzynarodowym.
Pierwszego dnia odbyło się śniadanie biznesowe, podczas którego przedstawiciele IGHP, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz prezesi i dyrektorzy hoteli dyskutowali o ekonomii współdzielenia i jej wpływie na branżę. Uczestnicy wymienili się spostrzeżeniami, doświadczeniami z innych krajów oraz możliwymi rozwiązaniami tej kwestii. Za kluczową sprawę uznano zapewnienie równych szans hotelarzom i innym podmiotom poprzez stworzenie odpowiednich przepisów prawa.
Zanim ruszą prace związane z urządzeniem wnętrza obiektu ważne jest określenie kim będzie gość hotelu. Inaczej będzie zatem wyglądał hotel nastawiony na biznesowego klienta, a inaczej wakacyjny. Podstawą dobrego projektu wnętrza jest harmonia pomiędzy bazą, jaką stanowią podłogi i ściany, a pozostałymi elementami wyposażenia. Wszystkie elementy wyposażenia kształtują atmosferę hotelu. Na poczucie komfortu wpływają proporcje kolorów, form i ich wzajemne relacje. Dodatkowo istotne jest, aby wszystkie części hotelu miały spójny wystrój. Podświadomie zostanie to odebrane jako porządek - mówiła Agata Słoma, architektka, ekspertka projektowania wnętrz i właścicielka studia projektowego OMII.pl. Przykłady można było obejrzeć w zaprojektowanej przez nią Strefie Designu, w której znalazły się elementy przygotowane specjalnie na targi.
Poza ofertą mebli, ręczników, dywanów, wykładzin, oświetlenia, kosmetyków hotelowych na odwiedzających czekali też producenci i dystrybutorzy m.in. elementów dekoracyjnych, zastaw stołowych czy tkanin, ale również herbat, kaw, syropów czy ciast. Zainteresowaniem cieszył się Jesienny Outlet HoReCa, gdzie większość prezentowanych urządzeń gastronomicznych i mebli ogrodowych została na miejscu sprzedana.
Hotelarze mają do wyboru coraz więcej nowoczesnych rozwiązań, które poprawiają efektywność pracy, przynoszą wymierne oszczędności i zwiększają zakres usług. Podczas tegorocznych targów można było znaleźć wiele nowinek, które w Polsce nie są jeszcze stosowane na szeroką skalę.
Nowością tegorocznej edycji targów były konkursy kulinarne. Jak podkreślał mistrz kulinarny Robert Sowa, gastronomia jest nieodłączną częścią hotelarstwa, a konkursy odbywające się przy targach są szansą dla młodych kucharzy na zaprezentowania swojego talentu. Organizatorzy kulinarnych zmagań docenili potencjał młodych kucharzy, a członkowie Jury podkreślali wysoki poziom umiejętności uczestników, kreatywność w łączeniu składników i odwagę w występowaniu przed uznanymi autorytetami kulinarnymi.
Na targach rozstrzygnięte zostały finały: Kulinarnych Mistrzostw Polski organizowanych przez Roberta Sowę, Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef pod patronatem Tomasza Dekera oraz Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej, których inicjatorem jest Kuba Korczak.
Skuteczne działanie w hotelarstwie wymaga dobrego zaplanowania biznesu oraz ciągłego nadzoru oferowanych usług. Każdy zarządzający zdaje sobie sprawę, że kluczem do sukcesu jest dopasowanie usług do potrzeb rynku, a także stałe ich doskonalenie. Szczególnie istotne jest ciągłe dokształcanie kadr, dlatego tak dużym powodzeniem cieszyły się szkolenia, co widać było w salach wypełnionych do ostatniego miejsca.
Podczas Targów WorldHotel odbyły się spotkaniach, które prowadzili uznani eksperci. Szkolenia obejmowały zarówno tematy związane z przygotowaniem inwestycji hotelarskiej, tj. wyboru lokalizacji czy decyzji o przystosowania obiektu zabytkowego lub postawieniu nowego budynku, a także efektywnej organizacji i prowadzeniu poszczególnych działów biznesu. Dużo miejsca poświęcono wskaźnikom, które warto mierzyć, by móc maksymalizować zyski w hotelu. Tematem, który od lat przyciąga uwagę hotelarzy jest promocja i zarządzanie wizerunkiem hotelu w Internecie. I tym razem było wiele pytań, na które prelegenci cierpliwie odpowiadali. Podobnie było na seminarium dotyczącym projektowania wnętrz. Praktyczne wskazówki i rozwiązania, które zostały przedstawione, stanowiły dużą porcję wiedzy, po którą przyszli hotelarze.
Targi to również okazja do wybrania najlepszych produktów w konkursie "The Best of WorldHotel 2016" organizowanym przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego oraz firmę MT Targi Polska, gospodarza targów. W kategorii "Wyposażenie hotelu i infrastruktury okołohotelowej" główną nagrodę otrzymała firma MIL-SYSTEM za składaną podłogę taneczną Macarena. W kategorii "Urządzenia i sprzęt dla gastronomii hotelowej" nagrodę główną przyznano firmie DORA-METAL za nowoczesne sposoby filtracji w okapach, a wyróżnienie firmie Winterhalter Gastronom Polska za zmywarkę przemysłową do garnków i przyrządów kuchennych UF-M. W kategorii "Nowe technologie w zarządzaniu hotelem" wręczono wyróżnienia: firmie LSI Software za aplikację Roomio oraz firmie TITUTO za mobilnego asystenta hotelowego Roomphe.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Długie weekendy listopadowe również
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Starsze aktualności:
Majówka 2024 - taniej niż w zeszłym
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
Prawie 80 mln noclegów udzielonych w Niemczech
Które polskie miasta były najczęściej wyszukiwane przez turystów?
Znamy najlepsze lotniska na świecie
Wypadek pływającego hotelu w Niemczech
Neckermann rozpoczyna sprzedaż oferty zima 2016/2017
MSZ zmienia ostrzeżenie przed wyjazdami do Turcji
Ile zarobił Rainbow w pierwszym półroczu?
Itaka kupuje czeskiego touroperatora
Nowy dyrektor produktu w Prestige Tours
Zmiany w biurze Polskiej Izby Turystyki
Baza Ryanaira w Poznaniu? Pasażerowie ponownie polecą z lotniska Ławica do Rzymu
Jakie zmiany w jesiennym rozkładzie jazdy wprowadzi Lux Express?
Nowe połączenie z lotniska w Rzeszowie
sprzedam zaaproszenie do hotelu gołębiewski
Workshop z przedstawicielami cypryjskiej branży turystycznej
Niedźwiedzie przestrzegają turystów
Konferencja prasowa: `Góry są w porządku`
Turystka wygrała z ubezpieczycielem. Wyłączenia nie zadziałały
Problemy podróżnych na granicy z Rosją
Jakie rozwiązania chce wprowadzić B&B w nowych hotelach?