Og³oszenia
Og³oszenia
- Poszukujê pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
- pilot Rumunia oraz W³ochy-Francja-Monako
- Specjalista ds. Turystyki Itaka Galeria £ódzka
- Animator dla dzieci - TUNEZJA
- Pilot wycieczek
- Koordynator rejsów czarterowych
Sfinks publikuje wyniki i przedstawia prognozy
Spó³ka Sfinks Polska - zarz±dzaj±ca sieciami restauracji Sphinx, Ch³opskie Jad³o i WOOK - w zwi±zku z planowan± sp³at± kredytów w PKO BP i ING Banku ¦l±skim oraz oczekiwanym zatwierdzeniem przez NWZA dokapitalizowania spó³ki dokona³a aktualizacji strategii i prognoz na lata 2015-2020.
Wed³ug nowych za³o¿eñ Sfinks bêdzie systematycznie zwiêksza³ przychody jednostkowe od 175,9 mln z³ w 2015 r. do 367,6 mln z³ w 2020 r. Na koniec bie¿±cego roku zysk netto spó³ki wyniesie 8,1 mln z³, a w 2020 r. osi±gnie on poziom 24,9 mln z³. Jednostkowa EBITDA uzyska wówczas warto¶æ 54,2 mln z³ wobec 20,1 mln z³ wygenerowanych w 2015 r. Ju¿ w tym roku spó³ka ma mieæ dodatnie kapita³y w³asne w wysoko¶ci 6 mln z³ i zwiêkszaæ je rokrocznie do 105 mln z³ w 2020 r.
Zaktualizowana strategia zak³ada rozwój, który bêdziemy w stanie sfinansowaæ z w³asnych ¶rodków. Zaci±gniêcie kredytu w Banku Ochrony ¦rodowiska i zwi±zane z tym dokapitalizowanie spó³ki oraz dokonanie jednorazowej sp³aty naszych dotychczasowych kredytów umo¿liwi nam znacz±ce obni¿enie ca³kowitej sumy zad³u¿enia o oko³o 10 mln z³ z tytu³u umorzenia odsetek. W BO¦ zyskujemy te¿ roz³o¿enie kredytu na 7 lat i rok karencji w sp³acie kapita³u, co pozwoli nam wygospodarowaæ z bie¿±cej dzia³alno¶ci wystarczaj±ce ¶rodki na rozwój. Tempo regulowania naszego zad³u¿enia bêdzie jednocze¶nie w pe³ni dopasowane do rozwoju sieci. Ma on byæ w przysz³ym roku nieznacznie mniej dynamiczny ni¿ pierwotnie zak³adali¶my, jednak realizacja za³o¿eñ strategii nie bêdzie wi±za³a siê z konieczno¶ci± poszukiwania dodatkowego finansowania jak emisja akcji czy obligacji zamiennych" - wyja¶nia Sylwester Cacek, prezes zarz±du Sfinks Polska SA.
Nasze ambicje w zakresie tempa rozwoju w obecnych bardzo sprzyjaj±cych warunkach rynkowych s± jednak du¿o wiêksze ni¿ wynika to z prognoz. Dlatego podjêli¶my dodatkowe dzia³ania, które umo¿liwi± nam zwiêkszenie skali inwestycji w bezpieczny sposób bez konieczno¶ci podwy¿szania kapita³ów. Prowadzimy rozmowy z funduszami inwestycyjnymi i utworzyli¶my spó³kê komandytow±, której celem jest pozyskiwanie finansowania na zakup nieruchomo¶ci. Zadaniem jest zapewnienie oko³o 20% lokalizacji w³asnych w stosunku do ca³o¶ci sieci. Na bie¿±co analizujemy te¿ rynek pod wzglêdem akwizycji. Wed³ug za³o¿eñ strategii, nasz wska¼nik d³ugu do EBITDA bêdzie z roku na rok mala³ do 0,5 w roku 2020. Gdyby jednak utrzymaæ go na poziomie 3,5, co dopuszcza nasza strategia, w 2017 r. mogliby¶my dysponowaæ 60 mln z³ wolnych ¶rodków na inwestycje, a w 2020 r. kwot± 190 mln z³. S± to pieni±dze, które przy bezpiecznym obci±¿eniu spó³ki kredytami mo¿na przeznaczyæ na rozwój. Przy dodatnich kapita³ach w³asnych otwieraj± siê przed nami takie mo¿liwo¶ci" - dodaje Sylwester Cacek.
Sfinks w dalszym ci±gu rozwa¿a zakup sieci z segmentu fast casual dining, pizzerii lub kawiarni. Strategia przewiduje mo¿liwo¶æ dokonania akwizycji w przypadku przejêcia podmiotu dysponuj±cego siln± mark±, du¿ym zasiêgiem lub maj±cego potencja³ rozwoju w obszarze kuchni w³oskiej, a w konsekwencji pozwalaj±cego na stworzenie drugiej sieci strategicznej obok restauracji Sphinx. Spó³ka nie wyklucza tak¿e rozwoju za granic± poprzez sprzeda¿ masterfranczyzy.
Wed³ug za³o¿eñ strategii spó³ka bêdzie koncentrowaæ siê w dalszym ci±gu na rozwoju marki Sphinx, a inwestycje w te restauracje maj± przynosiæ ROI na poziomie minimum 30%. Sieæ ta ma byæ rozwijana w oparciu o model operatorski i franczyzowy. Rozwijane bêd± tak¿e sieci Ch³opskie Jad³o i WOOK. Spó³ka zak³ada co najmniej podwojenie liczby restauracji ka¿dej z nich do 2020 r.
Prognozy finansowe prezentowane w strategii nie uwzglêdniaj± wp³ywu na wyniki rozwoju sieci restauracji w modelu franczyzowym. W prognozach uwzglêdniono natomiast zdarzenia jednorazowe wynikaj±ce z zawarcia aneksów z bankami PKO BP i ING Bank ¦l±ski i ca³kowitej sp³aty kredytów wraz z umorzeniem odsetek w tych bankach oraz finansowania rozwoju kredytem uzyskanym z BO¦ SA.
Spó³ka Sfinks Polska uzyska³a po trzech kwarta³ach br. jednostkowe przychody ze sprzeda¿y na poziomie 130,3 mln z³ wobec 122,5 mln odnotowanych w tym czasie w 2014 roku, co stanowi wzrost o 6% r/r. Jednocze¶nie spó³ka czterokrotnie zwiêkszy³a jednostkowy zysk brutto - z 1,7 mln z³ po dziewiêciu miesi±cach 2014 r. do 7,1 mln z³ na koniec wrze¶nia br.
Sfinks osi±gn±³ po trzech kwarta³ach 2015 roku 4,3 mln z³ jednostkowego zysku netto i tym samym poprawi³ wynik o 2,6 mln z³ r/r. Od stycznia do wrze¶nia br. spó³ka wypracowa³a te¿ 15,8 mln z³ EBITDA, co w porównaniu do 11 mln z³ osi±gniêtych w analogicznym okresie przed rokiem oznacza poprawê o 44% r/r.
Od pocz±tku 2015 roku Sfinks otworzy³ 11 restauracji zarz±dzanych w systemie operatorskim i 2 w modelu franczyzowym. Nowe lokale Sphinx powsta³y zarówno w du¿ych aglomeracjach - w Warszawie, Krakowie, Lublinie i Bydgoszczy, jak i mniejszych miastach tj. Ko³obrzegu, Malborku, Jastarni, Szczecinku i Stargardzie Szczeciñskim. Z kolei najwiêksza restauracja Ch³opskie Jad³o ruszy³a w Poznaniu. Spó³ka ma ju¿ podpisane umowy na kolejnych kilkana¶cie lokalizacji, jeszcze w tym roku planowane jest uruchomienie restauracji m.in. we Wroc³awiu, Bia³ogardzie, Gnie¼nie czy Gryficach.
W ci±gu dziewiêciu miesiêcy br. Sfinks odnotowa³ poprawê wyników skonsolidowanych. Przychody ze sprzeda¿y grupy wynios³y 132,9 mln z³ po trzech kwarta³ach br. wobec 126,8 mln z³ wypracowanych w analogicznym okresie roku poprzedniego. Od stycznia do wrze¶nia br. Sfinks osi±gn±³ skonsolidowany zysk netto w wysoko¶ci 3,4 mln z³ (2,2 mln z³ po III kwarta³ach 2014 r.) oraz skonsolidowan± EBITDA o warto¶ci 15,1 mln z³ (11,6 mln z³ po III kwarta³ach 2014 r.).
Komentarze
Tagi:
Dzia³ gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego maj± byæ lepiej
NIK: Dzia³alno¶æ cz³owieka zagra¿a Pó³wyspowi
Zachodniopomorscy przedsiêbiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualno¶ci:
Itaka wdra¿a now± stronê i
Linie KLM bêd± walczyæ z
Czesi chêtniej przyje¿d¿aj± do
Przewo¼nicy: przepisy dotycz±ce slotów na lotniskach musz± byæ
Turystyka ro¶nie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraiñskie stowarzyszenie touroperatorów przyjête do
Wakacje lataj±cych
Jak kszta³tuj± siê ceny noclegów na weekend majowy?
ULC pracuje nad regulacjami dotycz±cymi dronów
Kucharze przekonuj±, ¿e dietetyczne dania te¿ mog± smakowaæ go¶ciom
Small Planet Airlines modernizuje flotê
Schody Hiszpañskie ponownie otwarte dla turystów
W Warszawie odbêdzie siê spotkanie po¶wiêcone przemys³owi spotkañ
Prze³omowy tydzieñ w biurach podró¿y?
BP Fun Club - opinia o wycieczkach do Chorwacji
English & French speaking Contact Centre Consultant (part-ti
Ryanair otworzy po³±czenie z Rzeszowa do Berlina
MSZ kategorycznie odradza wyjazdy do Turcji
Coraz wiêcej apartamentów i domów wakacyjnych zapewnia dostêp do internetu
Rainbow tworzy markê odpowiedzialn± za pakietowanie dynamiczne
ModlinBus pojedzie do Bydgoszczy
Wakacje we wrze¶niu. Grecja, Bu³garia,Czarnogóra, Hiszpania -GDZIE POJECHAÆ?
Nowy zastêpca dyrektora warszawskich hoteli LHG
Lufthansa sprowadza pod jeden szyld wszystkie opcje transportu lotniskowego
Ryanair i easyJet podsumowuj± marzec
Polska w rankingu Best in Travel 2016
Co zmieni siê po wprowadzeniu nowego rozk³adu jazdy poci±gów?