Targi EuroGastro z atrakcjami dla miłośników kawy
Miesiąc dzieli nas od 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro oraz 10. Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, które odbędą się w dniach 5-7 kwietnia.
Szczególną rolę podczas Targów EuroGastro odegra kawa, której kultura picia rozwija się w Polsce. Kawa, którą coraz częściej delektują się Polacy, poprawia samopoczucie. Warto więc zadbać, aby pozostawione przez nią wrażenie było jak najlepsze. Składa się na nie wiele elementów: sprawdzone źródła pochodzenia ziaren, dobór najlepszych mieszanek, odpowiedni sprzęt i akcesoria, wykwalifikowani bariści oraz wybór jakościowej zastawy.
W strefie Coffee Village będzie można znaleźć kompleksową ofertę oraz skorzystać z doradztwa. Na targach obecni będą dostawcy kawy, ekspresów i akcesoriów niezbędnych do jej przygotowywania. Zaplanowane są także bezpłatne warsztaty, podczas których zainteresowani poszerzą wiedzę oraz nabędą nowe umiejętności. Tomasz Obracaj z Apro Trade / Akademia Kawy zapewnia, że program edukacyjny na EuroGastro przygotowany został z myślą o baristach, menedżerach kawiarni i restauracji, jak i miłośnikach kawy. Każdy znajdzie więc coś dla siebie.
Tematy spotkań obejmą m.in.: źródła pozyskiwania najlepszych ziaren, zasady w handlu międzynarodowym tym surowcem, omówienie rodzajów kawy i jej pochodzenia, a także zajęcia cup tasting. Nowością, którą szykujemy w tym roku, będzie szkolenie o wodzie, która jest przecież kluczowym składnikiem kawy. Pokażemy jak sprawdzić jakość tej, którą dysponujemy, a także co zrobić, by ją ulepszyć - zachęca Tomasz Obracaj. W strefie Coffee Village nie zabraknie specjalistów, m.in. Alfa Kramera, światowej sławy eksperta ds. kawy, inicjatora SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) i WBC (World Barista Championship) czy Agnieszki Rojewskiej, mistrzyni Polski Latte Art.
Strefa Coffee Village będzie także sceną dwóch olimpiad kawowych. Podczas 9. Olimpiady Kawy organizowanej przez firmę Apro Trade / Akademia Kawy oraz MT Targi Polska, która odbędzie się pod patronatem SCAE, młodzi bariści zmierzą się w czterech dyscyplinach: Espresso na czas, Latte Art, Irish Coffee oraz Cup Tasting. Kolejnym wydarzeniem będzie finał 2. Olimpiady Kawy dla Szkół Gastronomicznych. Co roku zmagania budzą ogromne emocje. Wymagają dużej koncentracji i wysiłku od uczestników, którzy pod okiem eksperckiego Jury dają z siebie wszystko, by pokazać się od najlepszej strony. Dzięki organizowanym przez nas zawodom podnosi się poziom edukacji i praktycznych umiejętności baristów, a klienci w kawiarniach i restauracjach mogą pić coraz lepszą kawę - dodaje Tomasz Obracaj.
Kawa to jeden z najważniejszych produktów rolnych na świecie, a głównym powodem, dla którego konsumenci sięgają po nią, jest smak. Według danych dostarczonych przez firmę Apro Trade każdego roku na świecie spożywa się ponad 9 mln ton kawy, a największymi jej konsumentami są Skandynawowie. Mieszkaniec Finlandii spożywa rocznie 12 kg, Norwegii 9 kg, a Danii 8,8 kg. Kolejnymi krajami z najwyższą konsumpcją na osobę są: Austria (8,8 kg), Szwajcaria (7,9 kg) oraz Niemcy (7 kg). Na Polaka przypada 2,6 kg, jednak nasz rynek nieustannie rośnie. Tomasz Obracaj zwraca uwagę na dodatkowe uwarunkowania spożycia kawy, takie jak elementy historyczne, geograficzne czy klimat. Polska to tradycyjnie herbaciany kraj, a kawa zawsze była traktowana jako ekskluzywny napój. Nie bez znaczenia pozostaje także zasobność portfela - dodaje.
W Polsce najszybciej rozwija się segment kawy porcjowanej, czyli w kapsułkach, na co ma wpływ popularność domowych ekspresów. Według eksperta wynika to przede wszystkim ze względów praktycznych i ekonomicznych. Tak przygotowana kawa z pewnością jest powtarzalna, eliminowane są ewentualne błędy ludzkie, nie ma także żadnych strat surowca. W ekspresie kawę mieloną przygotowuje co trzeci konsument. Z badań opublikowanych na portalu spożywczym wynika, że nieco ponad 70% konsumentów sięga po kawę mieloną, w tym aż połowa, bo 51%, używa wyłącznie tego typu kawy. Picie kawy w kawiarniach i restauracjach staje się coraz bardziej popularne w dużych miastach, choć najczęściej Polacy piją ją w domu (77%).
Rejestracji na Targi EuroGastro oraz WorldHotel można już dokonać wypełniając formularz, który znajduje się na stronach: www.eurogastro.com.pl lub www.worldhotel.pl. Obejmuje ona wstęp na oba wydarzenia. Dla klientów biznesowych organizator przewidział 50% zniżki na bilet wstępu przy rejestracji online do 3 kwietnia 2017 roku.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kawa na targach EuroGastro
[2017-03-14 13:11 80.82.24.*]
Teraz branża kawiarniana bardzo się rozwija. Na każdym rogu można znaleźć jakiś lokal, konkurencja jest ogromna. Ja jednak raczej nie korzystam z ich usług odkąd kupiłam sobie profesjonalny ekspres https://multigastro. pl/ekspres-cisnieniowy-1-grupowy-oscar-a d. html. Chociaż bardzo lubię klimat niektórych kawiarni :p odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Wiele osób rannych w wypadku autokaru
Co dalej z lotniskiem w Radomiu?
Co trzeci cyfrowy tachograf w UE może być zmanipulowany
Znamy region partnerski Tour Salonu
Czym Cypr chce przyciągać turystów?
Które regiony Chorwacji odwiedziło najwięcej turystów?
Egipscy touroperatorzy walczą o odzyskanie długów
Rośnie sprzedaż piwa na stadionach
Święto kawy na Targach EuroGastro
Ecco Travel rozpoczyna sprzedaż oferty 2016/2017
Kolejny przewoźnik rozpoczyna współpracę z PolskiBus.com
Zmiana prezesa na lotnisku w Rzeszowie
Krajowy rynek zamówień gotowych posiłków przez internet dynamicznie wzrasta
Rozpoczynają się targi ITB w Berlinie
Festiwale i wydarzenia kulturalne rozpoczynają sezon wakacyjny w Chorwacji
Air Baltic wycofuje się z lotów do Radomia
Polska Rada Winiarstwa podsumowuje 2016 rok
Hotel Skal dołączył do grona hoteli PPH&R
Turystyka kreatywna...dla ciekawskich