TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Czym zaskoczyć gości restauracji w lecie?

Lato to dla branży gastronomicznej czas szczególnie wytężonej pracy. Długie i ciepłe wieczory zachęcają klientów do wizyt w restauracjach i zabawy. Sezon wakacyjny dopiero się rozpoczyna, dlatego warto odpowiednio przygotować lokal na przywitanie nowych gości i zaskarbić sobie ich serca.


Wraz z nastaniem słonecznego i gorącego lata zmieniają się nawyki żywieniowe. Chętniej sięgamy po lekkie dania, których sercem są świeże owoce i warzywa. Tak, jak zmienia się jadłospis domowy, tak również menu restauracji powinno dostosowywać się do nowych potrzeb klientów. Latem coraz częściej będą oni zaglądać do lokali poszukując słodkich i chłodnych deserów, które najlepiej smakują w gorące dni.

Warto pamiętać o sezonowych i rodzimych produktach, takich jak truskawki czy maliny, którymi w czasie ich krótkiego występowania zajada się każdy z nas. Wprowadzenie dań opartych na tych owocach może z jednej strony przyciągnąć nowych klientów, a z drugiej zaskoczyć stałych gości, którzy chętnie sięgną po nowości. Taką sezonową ofertę można wykorzystać też do działań promocyjnych. Pucharek lodów przyozdobionych świeżym musem malinowym, dodawany do większego zamówienia na pewno zachęci klientów do wstąpienia do lokalu." zauważa Anna Muras, ekspert firmy UpMenu.

Kluczowym czynnikiem decydującym o wyborze miejsca posiłku jest smaczne jedzenie. Jednak zaraz po nim, ważną rolę odgrywa wystrój lokalu i panująca w nim atmosfera. Goście restauracji lubią być zaskakiwani nowymi pozycjami w menu. Zwracają także uwagę na to, co się zmieniło od ich ostatniej wizyty.

Oprócz odmienionej karty z pewnością pozytywne wrażenia wywrze na nich metamorfoza wnętrza, które tak jak karta dań, powinno podążać za zmianami w przyrodzie. Obecnie wszyscy zajadamy się truskawkami. Dlaczego więc nie zaaranżować pomieszczeń restauracji w taki sposób, aby te smaczne owoce stały się ich motywem przewodnim? Zmiany nie muszą być wcale drastyczne. Dodatki w truskawkowym kolorze - serwety, obrusy czy świece, szybko zmienią charakter całego wnętrza. Znakomitą ozdobą będą też sezonowe kwiaty i owoce. Swoistą kropką nad "i" owocowego wnętrza mogą być z kolei truskawkowe, flokowane listwy przypodłogowe ApplyFlock. Tego typu element wykończenia nie zdominuje całego wystroju, a stanie się niebanalną, intrygującą dekoracją.

Podczas metamorfozy wnętrza restauracji należy pamiętać, by goście nie poczuli się przytłoczeni przez nadmiar przedmiotów. Wystarczy tylko kilka akcesoriów, które będą współgrać z już zastanymi.

Wprowadzając lato do restauracji, warto zadbać nie tylko o menu i wnętrza, ale także o wizerunek w internecie. Wakacyjna odsłona strony www oraz dopasowany do niej fanpage to idealne narzędzia do informowania o zmianach i nowościach.

"Na rynku dostępne są systemy, które pozwolą nam szybko i bezproblemowo wprowadzić takie innowacje. Dzięki nim zmiana zdjęć, opisów czy menu dostępnego na stronie internetowej nie musi być długim i pracochłonnym procesem. Z kolei nowości czy promocje w ofercie, zwłaszcza te krótkoterminowe warto komunikować klientom. W tym celu można wykorzystać narzędzia marketingowe, takie jak kampanie sms czy e-mail, które zaprojektujemy równie łatwo, jak modyfikacje na stronie" mówi Marcin Muras, dyrektor do spraw rozwoju technologii w firmie UpMenu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje menu letnie wystrój nawyki żywieniowe owoce sałatki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję