TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Znamy zwycięzcę konkursu Bocuse d`Or Poland 2015

W dniu 8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszego kucharza w Polsce.


Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Uczestnik w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie.

Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji.

Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami oraz mięsnej z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami. Łączny czas na przyrządzenie obu dań wynosił pięć godzin.

"Była bardzo duża różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników. Jako jurorzy, w pierwszej kolejności patrzymy na technikę. Patrząc na serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or" - podsumowuje Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland.

Dawid Szkudlarek będzie reprezentował nasz kraj w finałach europejskich organizowanych 10 i 11 maja przyszłego roku w Budapeszcie. Podczas kolejnych zmagań polski zwycięzca zyska szansę na udział w finale konkursu, który tradycyjnie odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.

Organizatorem tegorocznej edycji konkursu w Polsce była firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d`Or Poland. W ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni francuskiej. Do wzięcia udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy pragnący poznać zawodowe techniki kulinarne.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
gastronomia konkurs szef kuchni polskie preselekcje zwycięzcy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję