Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot wycieczek CHINY HONGKONG
- Specjalista ds Turystyki
- Doradca ds. Wypraw Motocyklowych
- Antalya - obsługa Klientów Sun & Fun Holidays...
- specjalista ds. turystyki - dział rezerwacji
- Pilot wycieczek
- PILOT POZNAŃ 1 DZIEŃ
- Szukam Pilota 28-31.05.25 z Puław do Zakopanego
- Specjalista ds. turystyki B2B
- PRACA PRZY TWORZENIU OFERT TURYSTYCZNYCH


Znamy zwycięzcę konkursu Bocuse d`Or Poland 2015
W dniu 8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej Doram odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszego kucharza w Polsce.
Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Lubiszynie. Uczestnik w maju przyszłego roku weźmie udział w finałach europejskich w Budapeszcie.
Bocuse d`Or to jeden z najbardziej znanych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji.
Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or stanęli przed zadaniem przygotowania dwóch potraw: rybnej z solą lemon, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami oraz mięsnej z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami. Łączny czas na przyrządzenie obu dań wynosił pięć godzin.
"Była bardzo duża różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników. Jako jurorzy, w pierwszej kolejności patrzymy na technikę. Patrząc na serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or" - podsumowuje Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland.
Dawid Szkudlarek będzie reprezentował nasz kraj w finałach europejskich organizowanych 10 i 11 maja przyszłego roku w Budapeszcie. Podczas kolejnych zmagań polski zwycięzca zyska szansę na udział w finale konkursu, który tradycyjnie odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.
Organizatorem tegorocznej edycji konkursu w Polsce była firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d`Or Poland. W ramach Tygodnia Kuchni Francuskiej odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów kuchni francuskiej. Do wzięcia udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy pragnący poznać zawodowe techniki kulinarne.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Wrocław trafi do przewodnika
WARS testuje płatności
Gault & Millau wraca do
Dział nagrody i wyróżnienia:
Jeszcze można zgłaszać się do konkursu na Najlepsze Wsie
Skytrax wybrał najlepsze lotniska w 2025
Starsze aktualności:
Więcej punktów wydawania paszportów
Pobyty turystów wyraźnie dłuższe niż rok
Cateringi dietetyczne w kontroli nie wypadły
Ceny w hotelach obniżone z
Rezerwacje na przewóz roweru za
Rusza certyfikacja punktów Informacji
Rusza XXI edycja Konkursu na Najlepszy Produkt
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Najlepszy kemping w Polsce jest na Dolnym
Drugi nabór w ramach programu finansowanego z
Itaka wzmacnia ofertę lotów w
GUS publikuje dane o liczbie udzielonych
Komisja Europejska zatwierdziła pomoc dla przewoźnika
Grupa AccorHotels otwiera swój pierwszy hotel w Gruzji
Jak wygląda sytuacja rynkowa popularnej sieci fast-food?
Lufthansa chce rozwijać siatkę połączeń długodystansowych
W Sierpcu otwarto Hotel Skansen Conference & Spa
Turcja notuje spadki dochodów z turystyki
Listopadowe wyniki linii Ryanair i easyJet
Spadające ceny lata rozruszają sprzedaż?
Spotkania biznesowe to motor dla hotelarstwa
Znamy laureatów konkursu `Hotel z Pomysłem`
Leo Express otwiera nową trasę
Awaryjne lądowanie samolotu linii EgyptAir
NIK zadowolony z nowelizacji ustawy o usługach turystycznych
Novasol przejmuje belgijską spółkę
Grupa Hotelowa Orbis rozwija sieć ibis Styles na Węgrzech
W których polskich i europejskich miastach ceny noclegów były najwyższe?
Do belgijskich restauracji trafiła skażona żywność?
Safaga 24.04-8.05 ODSTĄPIĘ- PILNE!