TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Nowi szefowie kuchni rozpoczynają współpracę z Finnair

W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni - Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii.


Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu - mówi Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira.

Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu "spotkaniem wschodu z zachodem", ponieważ połączył w nim smaki obu tych tradycji kulinarnych.

Autorskiego menu Sasu Laukkonena, jest podawane 6 kwietnia w klasie biznes długodystansowych lotów z Helsinek. Kuchnia Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest nagradzana jedną gwiazdką Michelin.

Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników - mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.

Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom"Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków - mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika.

Finnair rozpoczął program autorskich menu w 2013 r. Od tego czasu fiński przewoźnik zapraszał do współpracy fińskich szefów kuchni, by komponowali własne menu oferowane w trakcie lotów dalekodystansowych. W lutym 2016 Finnair zaprezentował najnowsze dania podawane w klasie biznes na trasie Hongkong - Helsinki, które powstały w efekcie współpracy z szefem kuchni Jaakko Sorsa. Był to pierwszy raz, gdy Finnair podjął współpracę z szefem kuchni restauracji znajdującej się na kontynencie azjatyckim, a także pierwsze menu ułożone specjalnie pod kątem konkretnej trasy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
szef kuchni finnair linie lotnicze Sasu Laukkonen Steven Liu autorskie menu




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję