TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Nagrody na targach Horeca

W dniach 16-18 listopada w Krakowie odbyły się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. Towarzyszyły im targi winiarskie Enoexpo.


Na targach prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia wnętrz hotelowych, terenów rekreacyjno-sportowych, recepcji, sal restauracyjnych, zaplecza kuchennego, a także żywność i napoje oraz wina z całego świata.

Jednym z wydarzeń towarzyszących targom był 6. Krakowski Bieg Kelnerów. Jego uczestnicy mogli sprawdzić swoje umiejętności w takich konkurencjach: klasyczne nakrywanie stołu, sprawne transportowanie na tacy butelek, kieliszków, talerzy oraz tradycyjny sprint. Do zawodów przystąpiło 18 kelnerów z 13 restauracji. Zwycięzcą biegu została Lucyna Stępień reprezentująca Restaurację Oranżeria z Kielc. 2 miejsce zajął Maciej Łusiński reprezentujący Dom Weselny z Bielska-Białej, a 3 miejsce - Grzegorz Słonina reprezentujący MKA Salę Bankietową z Krzczonowa. Wyróżnienie otrzymał Michał Baruciak z Hotelu Alpin ze Szczyrku.

Tytuł Super Kelnera Roku 2016 zdobyła Lucyna Stępień zaś Certyfikat Najszybszej i Najsprawniejszej Obsługi Kelnerskiej trafia do Restauracji Oranżeria z Kielc

Podczas tej imprezy wystawienniczej poznaliśmy również wyniki konkursów: plebiscytu polskiego oddziału Speciality Coffee Assotitaion of Europe a także konkursu na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii Targów Horeca 2016.

W Salonie Kawy i Herbaty najlepsi z najlepszych rywalizowali w Mistrzostwach Polski Cup Tasters 2017, które odbywały się pod patronatem polskiego oddziału Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE). Zwycięzca edycji 2017 - Grzegorz Kurzajczyk, Brisman Kawowy Bar - będzie reprezentował Polskę w trakcie Mistrzostw Świata Cup Tasters, które odbędą się w Budapeszcie, w czerwcu 2017 roku.

Ponadto, wyłonieni zostali laureaci plebiscytu polskiego oddziału SCAE. Baristą Roku 2016 została Agnieszka Rojewska z Poznania - profesjonalna baristka, kawiarka, trenerka baristów, a Kawiarnią Roku 2016 Kofeina Art Kafe z Opola.

NA targach odbyły się także Mistrzostwa Polski Tea Brewers Cup 2016 - jedyne tego typu zawody w Polsce organizowane cyklicznie od 2014 roku. Zwycięzcą tegorocznej edycji został Paweł Staniszczak. Drugie miejsce zajęła Justyna Graboń, a trzecie Rafał Przybylok.

W konkursie na najlepszy produkt Targów Horeca 2016 zwyciężyły:

Kategoria: Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne

Nagrody:

  • Self Cooking Center XS - firma RATIONAL Sp. z o.o.
  • Filtr tłuszczowy UV-Turbo - firma JEVEN Sp. z o.o.

Kategoria: Wyposażenie hotelu

Nagrody:
  • Składana podłoga taneczna "MACARENA" - firma M.I.L. - SYSTEM Mirosław Idzikowski
  • Bufet Premium Cold - firma KOMAT Mieczysław Kozłowski

Wyróżnienie - Szafa do sezonowania wołowiny Dry Ager Dx 1000 - firma CHRIS Krzysztof Sawicki [DRY AGER]

Targom Horeca towarzyszyły Międzynarodowe Targi Wina Enoexpo. W ich trakcie, restauratorzy mogli nie tylko spróbować win niedostępnych na polskim rynku, ale przede wszystkim nawiązać szerszą współpracę z producentami i dystrybutorami wina z kilkunastu krajów zainteresowanymi polskim rynkiem. Krajem Partnerskim tej edycji były Węgry.

Jak co roku, podczas Targów Enoexpo został wyłoniony Blog Roku 2016 magazynu "Czas Wina" - konkurs, który zadebiutował w 2012 roku. Nagroda Jury trafiła do Pana Radosława Fronia za blog Paragraf w kieliszku. Nagroda internautów została przyznana autorkom bloga Kobieta i Wino, nagrodę odebrała Pani Monika Bielka-Vescovi.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
targi horeca gastrofood enoexpo gastronomia hotelarstwo Kraków




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję