Ogłoszenia
Ogłoszenia
- BP ITAKA-Specjalista ds. Turystyki-Poznań
- Specjalista ds. turystyki i egzotycznych wakacji
- Wychowawcy/Instruktorzy
- Doradca Agenta/Klienta
- Hotel - sprzedaż, marketing
- Staż w dziale wizowym
- Specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds turystyki - BIAŁYSTOK
- Specjalista ds. turystyki w Salonie Wakacje.pl...
- Menadżer regionalny woj. opolskie


Kuchnia wellness coraz popularniejsza w hotelach
Coraz więcej hoteli i ośrodków SPA proponuje swoim klientom kuchnię wellness, bo jest ona dla organizmu swoistym zastrzykiem energii, witamin i substancji odżywczych. Jej podstawą są śniadania składające się ze zdrowych regionalnych produktów, ekologicznych warzyw i owoców. W trend wellness doskonale wpisuje się kuchnia molekularna, kuchnia sous vide i slow food.
Kuchnia wellness czasem bywa niewłaściwie identyfikowana z żywnością o obniżonej zawartości kalorycznej. Kucharze podkreślają jednak, że to nie jest sposób odżywiania w stylu light, tylko sięganie po produkty naturalne, bogate w witaminy i minerały. W kuchni wellness nie może więc zabraknąć różnorodnych warzyw i owoców, najlepiej tych pochodzących z ekologicznych upraw.
"To przede wszystkim zdrowa kuchnia oparta o produkty dobierane w sposób bardzo selektywny. Ich wartość energetyczna jest na odpowiednim poziomie i dzięki temu czujemy się bardzo dobrze" - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Marta Fiedorowicz, dyrektor generalny Cottonina Villa & Mineral SPA Resort.
W kuchni wellness trzeba wystrzegać się żywności modyfikowanej, bogatej w tłuszcze nasycone oraz produktów zawierających barwniki, konserwanty i wszelkiego rodzaju polepszacze smaku. Tymi kryteriami kieruje się coraz więcej kucharzy w hotelach i ośrodkach SPA.
Na pewno widać tutaj tendencję, że gość zwraca uwagę na to, czy na śniadaniu pojawiały się świeże owoce, warzywa, produkty, które są z lokalnych gospodarstw, z konkretnych regionów. Począwszy od produktów, które są serwowane na ciepłych bufetach, a kończąc na zimnych, poprzez dodatki takie jak miód, wszelkiego rodzaju kiełki czy sery" - tłumaczy Marta Fiedorowicz.
Marta Fiedorowicz podkreśla, że wellness to filozofia propagująca styl życia w pełnej harmonii ciała, umysłu i ducha. Chodzi tutaj zarówno o aktywność fizyczną, jak i o kuchnię - kuszącą wyśmienitym smakiem i sprzyjającą zdrowiu.
"Aktualnie bardzo popularna jest kuchnia sous vide, która jest przygotowywana w niskich temperaturach i która dzięki swojej technologii zachowuje wartość energetyczną i witaminową wszelkich potraw. Dzięki temu mamy pewność, że potrawy, które spożywamy, są pełne witamin, soczyste, zdrowe i dają nam odpowiednią siłę i witalność. Na pewno slow food i kuchnia molekularna to te, które można podać jako przykłady wellness" - mówi Marta Fiedorowicz.
W kuchni wellness menu jest układane przede wszystkim na podstawie upodobań kulinarnych klientów. Dania i przekąski mają dodawać energii, poprawiać nastrój i uzupełniać niedobory tych składników, które są paliwem dla organizmu.
"Bardzo ciekawym trendem są koktajle, tzw. bomby energetyczne, które są przygotowane w zależności od preferencji każdej osoby, jej problemów zdrowotnych, upodobań i oczekiwanych efektów związanych z niedoborami witamin czy stylem życia" - dodaje Marta Fiedorowicz.
Z badań przeprowadzonych przez CBOS wynika, że po zdrowe i ekologiczne produkty sięga już ponad 70 proc. Polaków.
Komentarze
Przedstawiciele prezydencji i Parlamentu Europejskiego osiągnęli wstępne porozumienie w sprawie przepisów o połączeniu systemu centralnego ETIAS z odpowiednimi unijnymi bazami danych. Teraz uzgodnione teksty zostaną przedłożone do politycznego...
Allianz Research wraz z Euler Hermes opracowały wspólną prognozę kiedy sytuacja na świecie wróci do normalności. W okresie, w którym rządy dążą do wprowadzenia coraz bardziej rygorystycznych środków w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się nowych,...
Tagi:
Komentarze:
Czym jest kuchnia wellness?
[2015-06-09 15:18 80.52.226.*]
baju, baj odpowiedz »
Dział gastronomia:
Rynek gastronomiczny będzie się odbudowywał przez kilka
Rząd zapowiada dodatkową pomoc dla
Pandemia utrudniła funkcjonowanie branży winiarskiej, ale nie wyrządziła jej większych
Północna Izba Gospodarcza: Potrzebne jak najszybsze rekompensaty za
Dział hotele, pensjonaty:
Rozporządzenie przedłużające ograniczenia weszło w
Północna Izba Gospodarcza postuluje o przedstawienie planu powrotu do
Starsze aktualności:
Hotelarz odpowiada na zarzuty
Wielkopolska Izba Turystyczna ma nowego
UFG: ruszyły wypłaty za imprezy odwołane z powodu
IATA: Pracownikom branży lotniczej grozi
Turystyczne Mistrzostwa Blogerów - rozpoczyna się głosowanie
Informacja o szczepionce na COVID-19 spowodowała wzrost wartości akcji spółek
IGHP: obniżki cen nie poprawiły sytuacji
Ceny letnich wyjazdów stabilizują
Rzecznik MŚP zgłasza 10 postulatów, które mają pomóc
Rada Przedsiębiorczości: ratujmy miejsca
Ilu turystów odwiedziło Czechy w wysokim
Hotele nie będą mogły przyjmować turystów - rozporządzenie
Powstaje Polska Rada
Kolejny dobry tydzień sprzedaży w biurach podróży
Będą kolejne zamachy w kurortach turystycznych?
Białoruski przewoźnik poleci na nowe lotnisko
Rynek usług cateringowych dynamicznie rośnie
Nagroda Zoovera dla Krakowa po raz trzeci
Wojciech Fedyk nowym prezesem POT
Zamieszanie z ulgami studenckimi w Warszawie
TUI Group rozszerza współprace Sofort GmbH
Wybuch wulkanu na Indonezji sparaliżował ruch lotniczy
Lux Express otworzy nowe połączenie
Prezes Kraków Airport zrezygnował z funkcji
Ile Rainbow zarobił w listopadzie?
Rusza przebudowa kopalni Guido
Biura podróży znów na celowniku
Rozpoczęcie sezonu zimowego w Livigno!!! Karnet w cenie. Już od 1149 zł/os
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Konkurs na najlepszy produkt turystyczny Opolszczyzny
PZOT: Więcej klientów w biurach
Czy SMS może być pomocny w branży turystycznej i hotelarskiej?
Tiger Express otwiera nowe połączenie
Lotnisko Chopina odprawiło ponad 11 mln pasażerów
Problemy chińskiego turysty w Niemczech
Hotel CARINA w Pokrzywnej po przemianie?
