TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Dalszy wzrost branży HoReCa

Polska branża HoReCa rozwija się stabilnie i wszystko wskazuje na to, że kolejne miesiące będą dla niej równie pozytywne jak dotychczasowe. Potwierdza to odczyt Barometru EFL, który już po raz trzeci zanotował wzrost dla tej branży.


Według "Raportu z rynku HoReCa 2014 w roku ubiegłym w Polsce w branży funkcjonowało 50 tys. przedsiębiorstw, które w sumie zatrudniały 230 tys. osób. Wśród tych firm najliczniejszą grupę stanowiły restauracje. Hoteli było 2458, co stanowiło ok. 6 proc. ogólnej liczby przedsiębiorstw działających w tej branży. Sektor ten rokrocznie wytwarza 1,7 proc. polskiego PKB, czyli w sumie 5,9 mld euro.

"Wyniki Barometru EFL wskazują, że w III kwartale 2015 r. branża hotelarsko-gastronomiczna powinna rozwijać się jeszcze intensywniej, niż dotychczas" - mówi Radosław Woźniak, wiceprezes EFL. "Odczyt subindeksu dla tej branży wzrósł z 59,2 pkt. w II kwartale tego roku do 59,6 pkt. obecnie. Przedsiębiorcy tej branży częściej niż kwartał temu wskazują na potrzebę sięgnięcia po zewnętrzne finansowanie w trzecim kwartale (subindeks 11,2 pkt., poprzednio 10,7 pkt.) oraz zakładają, że poprawi się płynność finansowa firm"

Wyniki te to efekt wzrostów w polskiej gospodarce, które pozwalają myśleć przedsiębiorcom o inwestycjach. Dodatkowo Polska staje się coraz bardziej interesującą destynacją turystyczną dla obcokrajowców. W komunikacie "Charakterystyka przyjazdów cudzoziemców do Polski w 2014 roku. dostępnym na stronach Ministerstwa Sportu i Turystyki, czytamy na przykład, że w 2014 roku było o 2 proc. więcej wizyt cudzoziemców w naszym kraju niż w roku 2013. W sumie w 2013 r. Polskę odwiedziło 73,8 mln cudzoziemców, z czego 16 mln turystów. W tym samym komunikacie podano, że w ciągu 2014 r. z obiektów noclegowych skorzystało o 4,3 proc. więcej cudzoziemców niż w 2013 r.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
barometr horeca efl hotele restauracje statystyki katering sprawozdanie branża




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję