TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Francuski kawior zdobędzie rosyjski rynek?

Francuscy producenci czarnego kawioru mają zamiar zdobyć światowe rynki w tym i Rosję.


Sklepy w Dubaju i w Moskwie planuje otworzyć francusko-szwajcarska firma Caviar House & Prunier. Firma prowadzi sprzedaż kawioru w wielu europejskich krajach. - Będziemy pierwszymi obcokrajowcami, którzy będą sprzedawać czarny kawior Rosjanom - powiedział Peter Rebeiz, szef Caviar House & Prunier.

Francuzi upatrzyli swoją szansę w związku z zakazem eksportu kaspijskiego czarnego kawioru nałożonym przez ONZ na podstawie konwencji o międzynarodowym handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin (CITES). Zakaz dotyczy eksportu kawioru i innych produktów z jesiotra występującego w strefach połowów dzielonych przez kilka państw w tym z Morza Kaspijskiego.

Można za to eksportować kawior z jesiotra hodowlanego. Takie hodowle posiada właśnie Caviar House & Prunier. Znajdują się one w departamencie Dordogne. Rocznie produkuje się tam ok. 5 ton tego przysmaku. Za 125 gramowy słoiczek czarnego kawioru Caviar House & Prunier trzeba zapłacić 375 euro.

W sprzedaży czarnego kawioru pomaga firmie światowa renoma francuskiej kuchni. Producenci proponują aby ich kawior jeść bez popijania wódką, jak to mają w zwyczaju Rosjanie. Należy go podawać na tartinkach i lekko przyprawić pieprzem. Absolutnie nie wolno go jeść łyżeczką.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kawior czarny kawior francuski kawior rosyjski rynek światowe rynki Francuzi Rosja Rosję w Rosji W Dubaju w Moskwie francusko-szwajcarska firma Caviar House & Prunier producent kawioru Peter Rebeiz szef Caviar House & Prunier zakaz eksportu kaspijskiego czarnego kawioru ONZ konwencja o międzynarodowym handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin (CITES) produktów z jesiotra Morze Kaspijskie strefy połowów kawior z jesiotra hodowlanego hodowle departament Dordogne 5 ton przysmaku produkcja 125 gramowy słoiczek 375 euro światowa renoma francuskiej kuchni jedzenie kawioru jeść kawior jak sprzedaż


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję