Ogłoszenia
Ogłoszenia
- SPECJALISTA DS. SPRZEDAŻY
- biura podróży
- Specjalista ds. turystyki - B.P ITAKA C.H Janki
- Specjalista ds. turystyki - B.P ITAKA C.H M1 Marki
- pobyty marketingowe
- Pilot przewodnik - Sycylia 15-19.04.2023
- Praca w biurze podróży - Śląsk
- Szukam partnera
- Pracownik ds. Gospodarczych
- Zielone szkoły , wycieczki , grupy 2023


Preferencje kulinarne kobiet wg szefa kuchni hotelu The Westin Warsaw
Kobiece gusta dotyczące kulinariów Polek przedstawił Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.
Owoce morza, ryby, a także wołowina okazały się ulubionymi składnikami dań pań z Polski. A wszystko to powinno być przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado oraz limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu The Westin Warsaw w trakcie 12 miesięcy poddawali dokładnym obserwacjom kobiece wybory oraz recenzje dań. Na tej podstawie mogli przygotować kulinarną analizę preferencji Polek.
W czasie ostatnich 12 miesięcy najbardziej popularnymi składnikami potraw jakie serwowano kobietom w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: ryby, krewetki, małże św. Jakuba, a w szczególności: rekin, gardłosz, halibut, palia alpejska i tuńczyk. Jednak Polki nie unikają także czerwonego mięsa. Najczęściej wybierają polędwicę wołową marynowaną w sosie sojowym, a także jagnięcinę nowozelandzką zapiekaną np. z kozim serem oraz sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się ponadto comber z królika, a także wędzona pierś kaczki.
Jak powiedział Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu Westin Warsaw, trzeba jednak przyznać, że najpopularniejsze wśród Polek są owoce morza oraz ryby, które najczęściej są skomponowane z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso, w przypadku żeńskiej grupy gości, zeszło w jego restauracji na drugi plan.
Polki cenią wartość odżywczą i smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków zamawianych dań stanowiły nieodłączną część potraw. Do najchętniej wybieranych warzyw restauracji Fusion należą: groszek cukrowy, pok choy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe.
Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin pokazują w sposób jednoznaczny, że Polki lubią odżywiać się zdrowo. Może o tym świadczyć duża popularność warzyw, szczególnie zielonych oraz prośby o to, by poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeśli Panie decydują się zjeść czerwone mięo, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia czy też pieczenia.
Janusz Korzyński uważa, że pośród Polek, które odwiedzają jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje dotyczące wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado oraz limonki, sól morska z mango, curry oraz pieprz. Coraz większą popularność zyskuje wśród Polek kora cynamonowa, anyż oraz szafran. Polki pokochały ponadto świeże zioła: tajską oraz purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy, korzeń imbiru i galanganu.
Dbanie o zdrowie oraz figurę można zauważyć także w wybieranych przez panie deserach. Z tego powodu, największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe posiadające lekką odświeżającą nutę, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów.
Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin dodał, że deserowy hit kuchni fusion stanowi kawior z czerwonego wina oraz granatu z lekkim musem z białej czekolady, ale również ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla z dodatkiem pomarańczy. Polki doceniają różnorodność w kuchni, a także lubią degustować nowe, zaskakujące wręcz kompozycje.
Janusz Korzyński rozpoczął swoją przygodę kulinarną 30 lat temu w Słupsku. W wieku jedynie 19 lat został mianowany zastępcą szefa kuchni, co wówczas było ewenementem i stanowiło duże wyróżnienie. Swoje umiejętności kulinarne doskonalił podczas wyjazdów za granicę m. in. do Niemiec i Węgier oraz północnej Afryki. Pracował w Hotelu Sheraton Warsaw na stanowisku Sous Chef, natomiast od 2003 roku jest związany z hotelem Westin w Warszawie, gdzie w chwili obecnej jest szefem kuchni.
Adam Jakubowski od 15 lat zajmuje się cukiernictwem. Związany jest z hotelem Westin od samych początków jego istnienia. Adam uważa się za miłośnika kuchni azjatyckiej, zaś jego pasją jest łączenie smaków oraz aromatów. Według niego najważniejsze w kuchni jest eksperymentowanie, bowiem bez tego świat ciągle tkwiłby w tym samym miejscu. Adam jest absolwentem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, mało tego odbył liczne kursy cukiernicze w tym także u Bernta Sieverta.
Restauracja Fusion, która mieści się w hotelu The Westin Warsaw posiada w swojej ofercie kreatywne, unikalne kompozycje tworzone z najwyższej jakości świeżych produktów, które okazują się niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Restauracja mieści się na parterze hotelowego lobby, posiada także bezpośrednie wejście od ulicy. Otwarta kuchnia umożliwia gościom obserwowanie procesu przygotowywania potraw. Za specjalność restauracji uznaje się dania fusion, które łączą ze sobą smaki Wschodu oraz Zachodu. Restauracja może pomieścić do 138 osób. Znajduje się na Al. Jana Pawła II 21.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kulinarne preferencje kobiet
[2009-06-14 22:16 83.216.245.*]
Panie Januszu cieszymy sie ze Pan poznal podniebienia i kilinarne upodobanie Kobiet. A co z nami mezczyznami?
W tym tygodniu postaramy sie skorzystac z Pana reklamy!
Pozdrawiamy
M.Sz. & K.Z. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Dział badania rynku i analizy:
Statystyki pokazują zmiany w
Co wybierali klienci Exim Tours w
Travelplanet: Ferie 2023 najchętniej w
Starsze aktualności:
Rosja zawieszona w prawach członka
Itaka rozpoczyna sprzedaż oferty zimowej
Warszawska Organizacja Turystyczna: ograniczenia lotów to duży cios dla
Północna Izba Gospodarcza: musimy krzyczeć, że wypoczynek w Polsce jest
Airbnb będzie musiał przekazywać dane dotyczące noclegów belgijskim organom
Lotnisko w Modlinie będzie mogło obsługiwać po 12 lotów
Ryanair: polski rząd nas
W Śniadaniach Wielkanocnych wzięło udział około 20 tysięcy
WOT organizuje szkolenie z obsługi turystów z
Rozporządzenie w sprawie ograniczeń lotów na warszawskie lotniska
Kontrolerzy: rozmowy są trudne, ale nie tracimy nadziei na
ULC: Nie będzie masowego odwoływania
Tajlandia przestanie wymagać testów od zaszczepionych
RPA: jak połączyć mundial z turystyczną przygodą
Badania naukowe w sferze turystyki
Gwiazda w gdyńskiej "Alei Statków Pasażerskich"
Wymiana turnusów - ferie zaczynają kolejne województwa
Promocyjny wrzesień w HOT_elarnia
Porozumienie codeshare Aer Lingus z United Airlines
"Zielony odcień eventów" w Krakowie
Szlak Orlich Gniazd zwyciężył!
W krakowskich hotelach brakuje wolnych miejsc
We wrześniu otwarcie lotniska niskokosztowego w Madrycie
przemyslenia zwiazane z branza i studiami z nia zwiazanymi
Można już ubiegać się o karty do tachografów cyfrowych. Tylko jak to zrobić?
Odlotowy konkurs Centralwings!
Z Krakowa, Katowic i Warszawy do Belfastu z easyJet i WizzAir
Świnoujście: Policja wystawia mandaty za granie zbyt głośnej muzyki
Czy na lotniskach pojawi się nowy system bezpieczeństwa?
Dalszy ciąg sprawy biura podróży Travel Avenue
SPRZEDAM KONTENER(PRZYCZEPA) GASTRONOMICZNA
