TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter








Preferencje kulinarne kobiet wg szefa kuchni hotelu The Westin Warsaw

Kobiece gusta dotyczące kulinariów Polek przedstawił Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.


Owoce morza, ryby, a także wołowina okazały się ulubionymi składnikami dań pań z Polski. A wszystko to powinno być przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado oraz limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu The Westin Warsaw w trakcie 12 miesięcy poddawali dokładnym obserwacjom kobiece wybory oraz recenzje dań. Na tej podstawie mogli przygotować kulinarną analizę preferencji Polek.

W czasie ostatnich 12 miesięcy najbardziej popularnymi składnikami potraw jakie serwowano kobietom w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: ryby, krewetki, małże św. Jakuba, a w szczególności: rekin, gardłosz, halibut, palia alpejska i tuńczyk. Jednak Polki nie unikają także czerwonego mięsa. Najczęściej wybierają polędwicę wołową marynowaną w sosie sojowym, a także jagnięcinę nowozelandzką zapiekaną np. z kozim serem oraz sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się ponadto comber z królika, a także wędzona pierś kaczki.

Jak powiedział Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu Westin Warsaw, trzeba jednak przyznać, że najpopularniejsze wśród Polek są owoce morza oraz ryby, które najczęściej są skomponowane z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso, w przypadku żeńskiej grupy gości, zeszło w jego restauracji na drugi plan.

Polki cenią wartość odżywczą i smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków zamawianych dań stanowiły nieodłączną część potraw. Do najchętniej wybieranych warzyw restauracji Fusion należą: groszek cukrowy, pok choy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe.

Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin pokazują w sposób jednoznaczny, że Polki lubią odżywiać się zdrowo. Może o tym świadczyć duża popularność warzyw, szczególnie zielonych oraz prośby o to, by poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeśli Panie decydują się zjeść czerwone mięo, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia czy też pieczenia.

Janusz Korzyński uważa, że pośród Polek, które odwiedzają jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje dotyczące wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado oraz limonki, sól morska z mango, curry oraz pieprz. Coraz większą popularność zyskuje wśród Polek kora cynamonowa, anyż oraz szafran. Polki pokochały ponadto świeże zioła: tajską oraz purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy, korzeń imbiru i galanganu.

Dbanie o zdrowie oraz figurę można zauważyć także w wybieranych przez panie deserach. Z tego powodu, największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe posiadające lekką odświeżającą nutę, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów.

Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin dodał, że deserowy hit kuchni fusion stanowi kawior z czerwonego wina oraz granatu z lekkim musem z białej czekolady, ale również ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla z dodatkiem pomarańczy. Polki doceniają różnorodność w kuchni, a także lubią degustować nowe, zaskakujące wręcz kompozycje.

Janusz Korzyński rozpoczął swoją przygodę kulinarną 30 lat temu w Słupsku. W wieku jedynie 19 lat został mianowany zastępcą szefa kuchni, co wówczas było ewenementem i stanowiło duże wyróżnienie. Swoje umiejętności kulinarne doskonalił podczas wyjazdów za granicę m. in. do Niemiec i Węgier oraz północnej Afryki. Pracował w Hotelu Sheraton Warsaw na stanowisku Sous Chef, natomiast od 2003 roku jest związany z hotelem Westin w Warszawie, gdzie w chwili obecnej jest szefem kuchni.

Adam Jakubowski od 15 lat zajmuje się cukiernictwem. Związany jest z hotelem Westin od samych początków jego istnienia. Adam uważa się za miłośnika kuchni azjatyckiej, zaś jego pasją jest łączenie smaków oraz aromatów. Według niego najważniejsze w kuchni jest eksperymentowanie, bowiem bez tego świat ciągle tkwiłby w tym samym miejscu. Adam jest absolwentem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, mało tego odbył liczne kursy cukiernicze w tym także u Bernta Sieverta.

Restauracja Fusion, która mieści się w hotelu The Westin Warsaw posiada w swojej ofercie kreatywne, unikalne kompozycje tworzone z najwyższej jakości świeżych produktów, które okazują się niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Restauracja mieści się na parterze hotelowego lobby, posiada także bezpośrednie wejście od ulicy. Otwarta kuchnia umożliwia gościom obserwowanie procesu przygotowywania potraw. Za specjalność restauracji uznaje się dania fusion, które łączą ze sobą smaki Wschodu oraz Zachodu. Restauracja może pomieścić do 138 osób. Znajduje się na Al. Jana Pawła II 21.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kulinarne preferencje kobiet Janusz Korzyński The Westin Warsaw owoce morza ryby Polki recenzje dań resteuracja Fusion palia alpejska warszawski hotel Westin smaki Wschodu i Zachodu hotelowe lobby Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego u Bernta Sieverta Hotel Sheraton w Warszawie


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję