TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Unijny rejestr produktów chronionych poszerzył się o kolejny polski produkt

Kolejny polski produkt został wpisany do unijnego rejestru produktów chronionych, otrzymując certyfikat "chronionej nazwy pochodzenia".


Redykołka to ser z mleka owczego produkowany z resztek sera przygotowanego do wytworzenia oscypka. Jest on solony, ale nie wędzony i najczęściej jest produkowany w kształtach: zwierzątek, serc, parzenic. Redykołka w tradycji góralskiej zajmuje ważne miejsce jest bowiem związana z wypasem owiec i osodem, czyli powrotem stad owiec z hal.

Certyfikaty "chronionej nazwy pochodzenia". dostają wyroby lokalne o charakterystycznych nazwach. Prawo do jego wytwarzania będą mieli wytwórcy z powiatów: tatrzańskiego, nowotarskiego, części powiatów żywieckiego, cieszyńskiego, suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego.

Redykołka to czternasty polski produkt regionalny, który trafił na unijną listę. Znajdują się tam również bryndza i oscypek.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
unijny rejestr produktów chronionych redykołka Podhale tradycja góralska certyfikat chronionej nazwy pochodzenia produkt regionalny bryndza oscypek wyroby lokalne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję