TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Warszawskie restauracje w międzynarodowych przewodnikach

Do warszawskich lokali gastronomicznych zagląda coraz więcej zagranicznych krytyków kulinarnych, którzy swoje spostrzeżenia publikują w mniej lub bardziej prestiżowych przewodnikach, dostępnych dla turystów na całym świecie. Efekt - w opisywanych lokalach roi się od zagranicznych turystów, a właściciele odnotowują znaczący wzrostów obrotów.


I tak gdy w maju 2005, gdy ukazała się najnowsza edycja prestiżowego przewodnika gastronomicznego "Michelin" zawierająca recenzję francuskiej restauracji Absynt przy ul. Wspólnej liczba zagranicznych gości przerosła najśmielsze oczekiwania. Krytycy Michelina przyznali Absyntowi wyróżnienie Bib Gourmand, doceniając niezobowiązującą atmosferę lokali, smak potraw i przystępne ceny.

Niedługo powstanie również internetowa baza warszawskich lokali, której celem będzie udostępnienie Brytyjczykom i Irlandczykom szczegółowych informacji na temat gdzie, jak i za ile można bawić się w Warszawie. Bazę postanowił stworzyć Michael Judge, Irlandczyk zamieszkały w Warszawie, który zauważył, iż coraz więcej Irlandczyków i Brytyjczyków korzystając z tanich połączeń lotniczych przyjeżdża do Warszawy zabawić się na weekend.

Są to nie tylko biznesmeni, ale także młodzież - np. osoby chcące urządzić w jednym z warszawskich lokalach wieczorek kawalerski. Turyści ci się w niedrogich lokalach w centrum, wieczorami bawią się w klubach.

Warszawskie lokale gastronomiczne są odwiedzane przez coraz więcej turystów również dzięki innym zagranicznym przewodnikom - angielsko i francuskojęzycznym. Coraz częściej też do warszawskich restauratorów zgłaszają się przedstawiciele zagranicznych przewodników gastronomicznych, z ankietami szczegółowo opisującymi profil kuchni i ceny w lokalu. W taki sposób m.in. informacje o warszawskich lokalach są dostępne w przewodnikach Pascala.

Popularne wśród zagranicznych turystów są również przewodniki budowane na podstawie opinii zwykłych klientów, a nie zawodowych krytyków, np. europejska edycja amerykańskiego przewodnika "Zagat Survey", w której można znaleść cały rozdział poświęcony warszawskim restauracjom. W najnowszym wydaniu tego przewodnika obok lokali w europejskich metropoliach wyróżniono m.in. Restaurację Polską, Malinową w Bristolu, Dom Polski, Qchnię Artystyczną i Belvedere; są też krótkie notki o kilkunastu innych miejscach, m.in. o Chimerze, Deco Kredens czy Nu Jazz Bistro.

O wartych odwiedzenia lokalach warszawskich można również poczytać w zagranicznej prasie, np. w japońskim wydaniu "Madame Figaro", któremu podobno najświeższych informacji o tym, gdzie warto bywać, dostarcza dwójka japońskich rezydentów przebywających aktualnie w Warszawie.

Szansę na zaistnienie w światowych mediach mają również małe kameralne jadłodajnie, czego przykładem jest np. prowadzona przez Caritas Polska Pierogarnia przy Bednarskiej, o której napisał m.in. "New York Times".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
warszawa restauracje promocja media Michelin Michael Judge Zagat pierogarnia w warszawie deco kredens recenzje warszawskie restauracja




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję