TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Fiesta Mexicana - promocja kuchni meksykańskiej

Fiesta Mexicana już po raz drugi w pubie SomePlace Else (hotel Sheraton Poznań).


Przez cały wrzesień wielbiciele meksykańskich smaków będą się mogli delektować tradycyjnymi daniami kuchni meksykańskiej.

W menu znajdą się między innymi:
-pierożki empanadas z wieprzowiną, wędzoną papryką, serem cheddar, salsą crudo i guacamole 19 pln
-tostados ze szpinakiem, kiełbaską chorizo, fasolą oraz salsą pomidorową i guacamole 28 pln
-grillowane papryczki Jalapeno faszerowane serem podawane z marynowanymi paseczkami wołowiny - 24.50pln
-zapiekane enchiladas z kurczakiem, szpinakiem, fasolą, sałatami oraz kwaśną śmietaną - 29 pln
-meksykańska zupa fasolowa z kuleczkami mięsnymi - 21 pln
-wołowe burritos serwowane w pszennej tortilli z warzywami i pastą z czarnej fasoli, kwaśną śmietaną oraz salsą z mango i ogórka - 68 pln
-fajitas z krewetkami zieloną fasolą, cebulą, grillowanymi plackami tostados i sałatką z fasoli i kukurydzy, salsą pomidorową, guacamole i kwaśną śmietaną - 69pln
-ciasteczka churros z owocową salsą i lodami czekoladowymi 20 pln.

Jak mówi Krystian Szopka, szef kuchni hotelu Sheraton - W wielu regionach świata kuchnia urasta do rozmiarów sztuki. Nie inaczej jest w Meksyku. Stanowi ona doskonałe połączenie tradycji starożytnych Indian oraz wpływów hiszpańskich z okresu wielkich odkryć i podbojów Ameryki Łacińskiej. Podstawowym składnikiem jest kukurydza. Odpowiednio preparowana przez Indian posiada wartości odżywcze i stanowi bazę niemal wszystkich potraw. Komponując ją z przeróżnymi warzywami, nasionami szczególnie strączkowymi oraz mięsami możemy uzyskać dużą różnorodność. I jak w każdej kuchni, boski charakter całości nadają charakterystyczne przyprawy oraz zioła danego regionu świata. W Meksyku będą to przede wszystkim różnego rodzaju papryki i chili.

Propozycją rekomendowaną przez Szefa Kuchni jest Wielki Meksykański Stół w na nim talerz mięs z dodatkami i sosami: żeberka marynowane w chili i kawie, quesadillas, pikantne fajitas z kurczaka, chili con carne. sosy i salsy: guacamole, salsa pomidorowa z cebulą i czosnkiem, salsa z papai i jalapeno, salsa z mango i kolendry. Dodatki: pieczone ziemniaki podawane z kwaśną śmietaną, pieczone tortille, chleb dyniowy z dodatkiem jalapeno, nachos zapiekane z serem, sałatka z melonem, serem i oliwkami. Propozycja dla 4 przyjaciół to wydatek 150 pln, dla 6 przyjaciół - 190 PLN.

Pikantny smak potraw będą dopełniały oryginalne meksykańskie napoje między innymi zimne piwa, tequila, czekolada oraz liczne koktajle.

Pub SomePlace znajduje się w hotelu Sheraton Poznan i czynny jest od poniedziałku do soboty od 17:00, w niedzielę od 12:00.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Fiesta Mexicana promocja kuchni meksykańskiej w pubie SomePlace Else hotel Sheraton Poznań Krystian Szopka szef kuchni hotelu Sheraton




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję