TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Japonia: kucharz podał klientom trującą rybę

Kucharz japońskiej restauracji doprowadził do zatrucia siedem osób. Klienci lokalu zatruli się ikrą ryby fugu, zwanej po polsku rozdymką.


Wnętrzności kilku gatunków rozdymki zawierają tetrodotoksynę, truciznę kilkaset razy silniejszą od cyjanku potasu. Szef restauracji serwującej ryby w prefekturze Yamagata nie posiadał uprawnień do jej przyrządzania i nie wiedział, które części ryby są trucizną.

Potrawy z rozdymki są delicjami w japońskiej kuchni. Muszą być jednak przyrządzane przez kucharzy posiadający doświadczenie w w przygotowaniu tej ryby, potwierdzone specjalnymi uprawnieniami.

Zjedzenie dwóch miligramów trucizny powoduje trudności w oddychaniu i może prowadzić do śmierci. Stan 2 osób, które zjadły ikrę rozdymki jest bardzo ciężki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
ryba rozdymka fugu trucizna Japonia kucharz trującą rybę ryba tetrodotoksyna Yamagata niejadalna trująca japońska trujaca z japonii ryby japonska japońskiej w




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję