Japonia: kucharz podał klientom trującą rybę
Kucharz japońskiej restauracji doprowadził do zatrucia siedem osób. Klienci lokalu zatruli się ikrą ryby fugu, zwanej po polsku rozdymką.
Wnętrzności kilku gatunków rozdymki zawierają tetrodotoksynę, truciznę kilkaset razy silniejszą od cyjanku potasu. Szef restauracji serwującej ryby w prefekturze Yamagata nie posiadał uprawnień do jej przyrządzania i nie wiedział, które części ryby są trucizną.
Potrawy z rozdymki są delicjami w japońskiej kuchni. Muszą być jednak przyrządzane przez kucharzy posiadający doświadczenie w w przygotowaniu tej ryby, potwierdzone specjalnymi uprawnieniami.
Zjedzenie dwóch miligramów trucizny powoduje trudności w oddychaniu i może prowadzić do śmierci. Stan 2 osób, które zjadły ikrę rozdymki jest bardzo ciężki.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Raport Interferii: półrocze zakończone z zyskiem
PKP Intercity: Z Bydgoszczy pojedzie mniej pociągów
26 jaskiń na Kadzielni dla ruchu turystycznego
Hilton we Wrocławiu pod znakiem zapytania
Mniej pracowników i turystów z Ukrainy w Polsce po wejściu do strefy Schengen?
Do Sejmu trafiła ustawa lotniskowa
Łódź: port lotniczy zamknięty, bo samolot zjechał z pasa
Accor: plany rozwoju w Wietnamie
Gdynia: ukradziony z hotelu telewizor oddali do lombardu
Piąte urodziny Ministerstwa Turystyki w Nepalu