Winobranie 2010 w Winnicy Pałac Mierzęcin
Winnica Pałac Mierzęcin istnieje od 2004 roku. Po wielu latach od pierwszych nasadzeń, w 2010 roku zebrano rekordowy plon, w ilości 20 ton.
Przez 12 dni zebrano winogrona z 10 odmian, które zaowocowały w rekordowej ilości w dotychczasowej historii Winnicy Pałac Mierzęcin. Dzień po zakończeniu zbiorów, w winnicy odnotowano pierwszy jesienny przymrozek. Owoce w pełni dojrzałe były przerabiane tego samego dnia, aby nie traciły na swojej jakości. 24 października zakończono prace związane z przerobem owoców i fermentacją win czerwonych. Spośród wszystkich 18 odmian udało się zebrać następujące szczepy: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Gewurtztaminer, Kerling, Seyval Blanc, Cabernet Dorsa, Rondo i Regenta. Osiem odmian, ze względu na bardzo mroźną zimę, uległo przemarznięciu i nie owocowało w tym roku. Są to gatunki eksperymentalne i zajmują niewielki fragment winnicy.
Rocznik 2010 pozwoli stworzyć kompletną paletę win, która zaspokoi potrzeby związane z działalnością Akademii Wina Pałacu Mierzęcin. Będzie także świetnym dopełnieniem menu w Restauracji Pałacowej oraz Restauracji Destylarnia. Po raz pierwszy w historii Winnicy Pałac Mierzęcin udało się wyprodukować wina w stylu Rose, wina z delikatną nutą słodyczy oraz klasyczne wina wytrawne.
Tegoroczne zbiory poprzedzone zostały modernizacją winiarni, tak by była ona gotowa na przyjęcie 20 ton owoców. Zakupione zostały profesjonalne urządzenia winiarskie, począwszy od prasy do wina, poprzez odszypułkowarkę po sprzęt chłodzący.
Zeszłoroczny zbiór (rocznik 2009), który był siedmiokrotnie mniejszy od tegorocznego, został zabutelkowany i obecnie leżakuje w piwnicy win, oddanej do użytku tuż przed zbiorami. Piwnica win Pałacu Mierzecin to stylowe miejsce, przygotowane z myślą o degustacjach win oraz szkoleniach winiarskich. Już w przyszłym roku można będzie degustować oraz zakupić wina Winnicy Pałac Mierzęcin z rocznika 2009 oraz 2010.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Wsparcie także turystyki w północno-wschodniej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Sejm odrzucił poselski projekt o przekształceniu własnościowym PLL LOT
Jaką strategię przyjmie RN PLL LOT?
Jurys Inn zainwestuje 400 mln euro w 120 hoteli w Europie
IKEA zainwestuje w hotele - pierwszy obiekt powstanie w Gdyni
Kupie perfumy oraz bluzy adidasa
Modernizacja molo w Międzyzdrojach
Gdańsk: szkolenia dla branży turystycznej przed Euro 2012
Port-Hotel Sp. z o.o. z systemem ERP
MSZ odradza wyjazdy do Argentyny z powodu żółtej febry
Prezes ULC o polskim lotnictwie na polsko-holenderskiej konferencji!