TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Co oferują pracownikom rzeszowskie, luksusowe hotele?

W Rzeszowie rozpoczął działalność pierwszy na Podkarpaciu czterogwiazdkowy hotel. Trwa również nabór pracowników do kolejnego, który niebawem otworzy swoje podwoje. Zgodnie z zasadami obowiązującymi w tego typu obiektach, osoby pracujące w recepcji muszą mieć wykształcenie wyższe lub średnie specjalistyczne, znać przynajmniej dwa języki obce, z czego jeden biegle. Podstawy języków obcych muszą znać także boy hotelowy czy pokojówka - czytamy w Gazecie Wyborczej.


Kamil Fok, właściciel powstającego właśnie hotelu Grand twierdzi, że znacznie łatwiej znaleźć pracowników z podstawami języka niż takich, którzy posiadają właściwe umiejętności, np. kelnerskie. Na ogłoszenia o pracę odpowiadają głównie studenci, którzy chcą podreperować swoje budżety, ale także osoby pracujące w Anglii, które chciałyby wrócić do Polski. Niewielu natomiast zgłasza się absolwentów lokalnych szkół gastronomicznych, ponieważ ci chętniej wyjeżdżają za granicę. Przedstawiciele Grandu przeprowadzają więc rozmowy z kandydatami na kelnerów, barmanów czy kucharzy. Szukają przede wszystkim osób z doświadczeniem, ale także odpowiednio zmotywowanych do pracy. W pierwszym dniu naboru wśród kandydatów na kelnerów byli m.in. Włoch mieszkający od dwóch lat w Polsce i pół Polak -pół Macedończyk, obaj z dużym doświadczeniem w zawodzie - twierdzi Andrzej Świstek, kierownik gastronomii. Właśnie takie osoby są poszukiwane do powstającego hotelu. W Grandzie będzie ponad 80 miejsc noclegowych, pracę znajdzie około 60 osób. Przyszli pracownicy zostaną wyłonieni spośród 160 kandydatów, którzy już przeszli pierwsze sito eliminacji.

W hotelu Ambasador z kolei trzon pracowników stanowią osoby, które doświadczenie zdobywały w sąsiednim Hubertusie, należącym do tego samego właściciela. Z Hubertusa do Ambasadora przeszła między innymi szefowa kuchni - mówi Bartłomiej Sobolewski, dyrektor hotelu Ambasador. W Grandzie szefem kuchni zostanie Janusz Pyra. - Samych medali ma 4,5 kg - opowiadają jego nowi szefowie. Pracownik podkupiony z Krasiczyna ma na swoim koncie szereg sukcesów m.in. w konkursach kuchni włoskiej czy dworskiej.

Szefowie hoteli niechętnie rozmawiają o wysokościach pensji. - U nas kelnerzy zarabiają od tysiąca do dwóch na rękę, ale do tego dochodzą napiwki - mówi Sobolewski. Nieoficjalnie mówi się, że napiwki to zwykle druga pensja, szef kuchni co miesiąc dostaje około 4 tys. zł brutto, ale początkująca pracownica cukierni może liczyć na około tysiąc złotych, a osoba z doświadczeniem - najwyżej na 1,3 tys. zł. Szefowie hotelu Grand twierdzą, że będą płacić lepiej niż ich konkurencja, ale będą to pensje "dostosowane do lokalnego rynku", co oznacza w praktyce, że ciągle jedne z najniższych w Polsce dla danej branży.
Magnesem przyciągającym pracowników ma być prestiż miejsca i szkolenia oferowane przez pracodawców. W obu nowych hotelach szefowie zapewnili, że sfinansują swoim pracownikom lekcje angielskiego. W Ambasadorze będą się one odbywać dwa razy w tygodniu, Fok zapowiada natomiast wynajęcie nauczyciela angielskiego i dostosowanie zajęć do potrzeb pracowników. Będą również szkolenia branżowe: od wewnętrznych po specjalistyczne dotyczące np. tylko win, kawy czy alkoholi. - Chcemy pracowników ułożyć po naszemu. Przyzwyczaić do systemu, w jakim chcemy, by pracowali. Chodzi tu o słownictwo, określone zwroty czy sposób podawania karty - tłumaczy Marcin Mosior, dyrektor hotelu Grand.

Na razie zarobki w rzeszowskich czterogwiazdkowych hotelach nie wyglądają imponująco, bo nie ma wielkiej konkurencji. - Pensje wzrosną, gdy pojawią się kolejne obiekty, a w ciągu kilku najbliższych lat takich hoteli o wysokim standardzie ma pojawić się kilka - mówi ekspert z tej branży.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Rzeszów w Rzeszowie hotel boy pokojówka pracownicy kelner zarobki Podkarpacie na Podkarpaciu recepcja Kamil Fok Grand Ambasador Hubertus pracownik studenci w Anglii w Polsce kucharz Włoch Andrzej Świstek w Grandzie Bartłomiej Sobolewski Janusz Pyra kuchnia włoska szkolenia kursy szkolenia branżowe Marcin Mosior szefa kuchni pracownika hotelu hotele szef rzeszowskie rzeszow praca sylwester


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję