TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Przez żołądek do serca turysty!

17 czerca 2006 roku w Ogrodzieńcu, odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki", zorganizowana przez Śląską Organizację Turystyczną.


Honorowy patronat nad festiwalem, objęła Polska Organizacja Turystyczna oraz Marszałek Województwa Śląskiego. Imprezę na dziedzińcu zamkowym, uatrakcyjniały występy artystyczne: Zespółu Pieśni i Tańca Śląsk, kabaretu RAK oraz lokalnych zespołów muzycznych.

Celem I Festiwalu Kuchni Śląskiej - "Śląskie Smaki" była promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez regionalną kuchnię. Podczas imprezy odbył się, konkurs kucharzy (amatorów i zawodowców). Biorący udział w konkursie, mieli za zadanie przygotować specyficzne potrawy z poszczególnych regionów Śląska. Jury w składzie: Maciej Kuroń, Grzegorz Russak (Prezes Izby Produktów Regionalnych) oraz Robert Sowa (Szef Elitarnego Klubu Szefów Kuchni), wyłoniło zwycięzców, którzy otrzymali prawo do używania tytułu "Ekspert Śląskich Smaków 2006".

Plenerową imprezę, uświetniły stoiska promocyjne regionów województwa śląskiego z ciekawymi ofertami turystycznymi, produktami regionalnymi i rzemiosłem artystycznym. Należy dodać, iż I Festiwal Kuchni Śląskiej, miał formę rodzinnego pikniku i co ważniejsze, był skierowany do każdej grupy wiekowej!




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
I Festiwal Kuchni Śląskiej Śląskie Smaki Polska Organizacja Turystyczna Śląska Organizacja Turystyczna Marszałek Województwa Śląskiego Pieśni i Tańca kabaret RAK Śląskich Smaków 2006 Maciej Kuroń Grzegorz Russak Izba Produktów Regionalnych Robert Sowa szef Klub Szefów Kuchni potrawy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję