TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Piwo od cystersów

Opactwo cystersów ze Szczyrzyca w Małopolsce wprowadza na rynek pierwsze w Polsce piwo klasztorne. Napój będzie warzony według starej receptury. Ojcowie cystersi w 1949 roku odnaleźli stare dokumenty, w których zawarto pełny opis surowców używanych przy produkcji piwa w początkach XX wieku. W dokumentach znalazły się również instrukcje na temat samego procesu warzenia. Piwo wejdzie na rynek pod marką Frater.


Cystersi przebywają w Szczyrzycu od XIII wieku. Przez kilka wieków jedną z ich wizytówek był tutejszy browar. W połowie lat 90 zakład (m.in. z braku środków na modernizację) został zamknięty.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
piwo klasztorne Frater Opactwo cystersów ze Szczyrzyca w Małopolsce ojcowie cystersi produkcja piwa produkty do produkcji proces warzenia browar w Szczyrzycu browary w Polsce receptury przepisy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję