TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Górale chcą ujednolicić nazwy serów

Starostwo tatrzańskie chce ujednolicić nazwy serów sprzedawanych na straganach w Zakopanem. Wszystkie sery miałyby jedną nazwę - górskie gazdowskie.


Górale używają własnych, bardzo oryginalnych nazw: oscypki, gałki, sery gazdowskie czy pucone. W efekcie na każdym stoisku sprzedawane jest to samo ale o innym nazewnictwie.

Podobnie chcą zrobić z bryndzą. Odkąd bryndza jest na liście produktów regionalnych Unii Europejskiej to nazywa się nie bryndzą, lecz pastą serową lub pastą kanapkową.

Pomysł górali wydaje się dość dobry, gdyż regionalne nazwy oscypek i bryndza jednoznacznie kojarzą się z górami i są ich swoistą promocją. Natomiast produkty scypek, serek górski i inne podobnie zniekształcone nazwy w świadomości dotychczasowych turystów mogą być odbierane jako podróbki o wątpliwej jakości.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
sery górskie gazdowskie górale nazwy serów sery oscypki scypki gałki sery gazdowskie bryndza scypek pasta serowa pasta kanapkowa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję