TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Do końca 2012 roku PolRest planuje mieć 64 restauracje

Do końca 2012 roku, PolRest wyda na nowe restauracje 60 mln zł . Sieć, licząca obecnie 22 lokale, ma w tym okresie rozrosnąć się do 64. Najszybsze tempo rozwoju jest planowane na ten rok. Jak powiedział członek zarządu PolRestu Krzysztof Płaszewski, na koniec roku 2007 firma posiadała 17 lokali. W 2008 r. otworzonych zostanie w sumie co najmniej 19 kolejnych. W dwóch kolejnych latach zamierza także otwierać 13-15 restauracji w ciągu każdego roku. Spółka sfinansuje inwestycje z pieniędzy, które pozostały jej z emisji akcji z ubiegłego roku, a ponadto kredytem oraz gotówką z bieżącej działalności. Jak powiedział Płaszewski, firma liczy, że jej restauracje będą generowały tyle pieniędzy, że będzie mogła reinwestować te środki.


Spółka szczególny nacisk zamierza położyć na rozwój w segmencie casual dining, czyli niedrogich lokali pasujących klientom na każdą okazję (w takiej formule działają Invito pasta & pizza i Rooster). W bardzo szybkim tempie będzie się rozwijać przede wszystkim stworzona w tym roku sieć Invito, która w chwili obecnej liczy trzy lokale. Do końca roku 2008 PolRest otworzy 8-10 kolejnych. Na koniec 2010 r. ma zamiar posiadać już 32 restauracje. Najbliższe otwarcia są zaplanowane w Warszawie (w październiku) i w Krakowie (w listopadzie). Również do 2012 roku do 15 ma zwiększyć się sieć Rooster (w chwili obecnej liczy dziewięć lokali). Już w niedługim czasie ma zostać otwarta restauracja w Warszawie (lokal został kupiony w czerwcu).

Natomiast w mniej dynamicznym stopniu będzie się rozwijał PolRest w segmencie restauracji premium (to droższe jedzenie). W Krakowie, w październiku uruchomi swoją dziesiątą restaurację tego typu. Mało tego firma zdobyła lokal, dzięki któremu o połowę powiększy się powierzchnia Starej Izby w Zakopanem, która oferuje kuchnię regionalną. Na koniec 2012 roku, segment premium ma liczyć 17 restauracji.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
PolRest rozwój fimry PolRest Stara Izba w Zakopanem Krzysztof Płaszewski Invito pasta & pizza Rooster casual dining w Warszawie w Krakowie restauracje premium




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję