TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Góralski ser gazdowski trafił na Listę Produktów Tradycyjnych

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez resort rolnictwa została wzbogacona o nową pozycję. Na Listę trafił bowiem tradycyjny małopolski góralski ser gazdowski - "gołka" - nazywany też "pucok" i "kara".


Ser ten przypomina oscypka i często pojawia się jako jego podróbka. Różnica polega na tym, że "gołka" w całości wytwarzany jest z mleka krowiego, a jego produkcja może trwać przez cały rok. Mierzy 6 - 15 cm i waży 0,3-0,6 kg. Ma jasnobrązową skórkę i walcowaty kształt z wypukłymi i wklęsłymi wzorami.

Sery z mleka krowiego wytwarzane są w górskiej części Małopolski. Są wędzone w przydomowej wędzarni, a nie w pasterskim szałasie, jak oscypek. Prawdziwy oscypek może być produkowany wyłącznie w niektórych gminach województw małopolskiego i śląskiego. Wytwarzany jest z minimum 60% mleka owczego, od maja do końca września. "Oscypki" pojawiające się w sprzedaży po tym okresie albo posiadające inny kształt, to najczęściej właśnie "sery gazdowskie".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Lista Produktów Tradycyjnych góralski ser gazdowski gołka pucok z mleka krowiego owczego oscypek




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję