Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
- Praca u multiagenta
- Poszukiwani piloci/przewodnicy od połowy maja
- Warszawa - Specjalista ds turystyki
- Sales Manager at RateHawk
UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu
Restauratorzy mają obowiązek udostępniać cenniki wraz z zawartością dania. Niestety powszechną praktyką w lokalach jest w ogóle brak cenników oraz oszukiwanie klientów co do składu potraw.
Taką sprawą zajął się już Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kiedy to w lutym br. podczas kontroli warszawskiego baru zakwestionowano jakość oferowanych tam dań. Chodziło o pierogi z mięsem i naleśniki z serem.
Po analizie próbek okazało się, że rzeczywiście w daniach było mniej farszu niż podawał ich producent. Prezes UOKiK teraz rozstrzygnął sprawę i zdecydował, że właściciel lokalu poniesie koszty badania laboratoryjnego. Tak samo twierdzi Inspekcja Handlowa.
Restaurator natomiast nie chciał zapłacić, gdyż twierdzi, że jedzenie wyprodukował ktoś inny. Urząd zaznaczył w decyzji też, że właściciel baru może się starać o zwrot kosztów od wytwórcy kwestionowanych produktów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Ukarano restaurację za zbyt małą ilość farszu w pierogach
[2009-07-21 06:28 88.196.168.*]
I TAK MA BYĆ - a właściciel niech się nie tłumaczy że nie on produkował - widziały gały co kupowały (za niską cenę). (KH) odpowiedz »
Ukarano restaurację za zbyt małą ilość farszu w pierogach
[2009-07-21 12:27 83.15.101.*]
Jak zwykle w tym miejscu mamy za mało informacji. Przypuszczam, że restauracja podała w menu te dane, które były na opakowaniu pierogów czy naleśników i jakakolwiek byłaby to ilość farszu, byle zgodna z recepturą, kontrola nie mogłaby się doczepić. Cena zakupu nie ma nic do rzeczy. Ale faktycznie, to restaurator odpowiada za wprowadzenie produktu do obrotu konsumenckiego i może regresem żądać od producenta odszkodowania. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział prawo i podatki:
Koniec konfliktu Anex Tours i JoinUp! z
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
McDonald's zamknie punkty w Islandii
Family&Novotel - zabawa i odpoczynek dla rodzin z dziećmi
Trwa Plebiscyt na Najlepszą Linię Lotniczą 2008
"Latam z Katowic" - propozycja dla biur
Zakopane: PKP deklarują szybki remont dworca
Czerwony Przewodnik Michelin Włochy 2010 - 272 gwiazdkowe restauracje
Współwinny prawdopodobnie GPS?
Wizz Air szuka nowych zysków. Będą reklamy na pokładach samolotów
Novasol: w niemieckim Tropical Islands powstaje osiedle domów wakacyjnych
Nowości indyjskiej restauracji: dania o smaku curry