TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu

Restauratorzy mają obowiązek udostępniać cenniki wraz z zawartością dania. Niestety powszechną praktyką w lokalach jest w ogóle brak cenników oraz oszukiwanie klientów co do składu potraw.


Taką sprawą zajął się już Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kiedy to w lutym br. podczas kontroli warszawskiego baru zakwestionowano jakość oferowanych tam dań. Chodziło o pierogi z mięsem i naleśniki z serem.

Po analizie próbek okazało się, że rzeczywiście w daniach było mniej farszu niż podawał ich producent. Prezes UOKiK teraz rozstrzygnął sprawę i zdecydował, że właściciel lokalu poniesie koszty badania laboratoryjnego. Tak samo twierdzi Inspekcja Handlowa.

Restaurator natomiast nie chciał zapłacić, gdyż twierdzi, że jedzenie wyprodukował ktoś inny. Urząd zaznaczył w decyzji też, że właściciel baru może się starać o zwrot kosztów od wytwórcy kwestionowanych produktów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
UOKiK za badanie składu dania dań skład cennik pierogów zapłaci właściciel lokalu kontrola barów restuaracji


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję