
Miniony rok w Warszawie był wyjątkowy
Warszawa w 2005 roku jadła w restauracjach, bawiła się w klubach i przyjmowała gości hotelowych. - Miasto staje się jedną wielką pokusą - ocenia socjolog Wiesław Łagodziński, na podstawie najnowszego zeszytu Urzędu Statystycznego Warszawy, pokazującego, jaka była stolica w 2005 r.
Co wynika ze statystyk?
- przybywa restauracji i klubów (w 2005 roku otwarto wiele lokali, a zapotrzebowanie na dobrą kuchnię i miejsca na wypoczynek z przyjaciółmi jest bardzo duże i nie słabnie),
- wzrasta zatrudnienie w branży rozrywkowej, gastronomicznej i hotelowej (wg Urzędu statystycznego o prawie 10% w stosunku do 2004 roku, hotelarze również potwierdzają ten fakt)
- wzrósł popyt na usługi hotelarskie (warszawscy hotelarze twierdzą, że miniony rok był dla nich wyjątkowy - obłożenie było wyższe niż w 2004 r. aż o 26 proc.)
Hotelarze twierdzą, iż na tak znaczący wzrost w statystyk wpływ miał rozwój tanich linii lotniczych. - To nie tylko goście z zagranicy podnieśli statystyki. Także Polacy coraz częściej nocują w hotelach. Widocznie podnosi się status życia - powiedział Witold Bartoszewicz, analityk z Instytutu Turystyki.
Dobre wyniki nie przekładają się na płace!
Tak dobre wyniki w branży hotelarskiej, rozrywkowej i gastronomicznej nie przekładają się jednak na płace dla pokojówek i kelnerek. Zarobki w tym sektorze należą nadal do najniższych - średnia płac dla Warszawy wynosi 3338 zł brutto, a w branży hotelowo-restauracyjnej - jedynie 2240 zł brutto. Socjologowie twierdzą, iż takie niskie stawki wynikają z faktu, iż na stanowiskach tych najczęściej pracują kobiety, które gorzej zarabiają.
Przed taką oceną bronią się właściciele restauracji. - U nas ciężko wyliczyć średnią pensję. Do podstawowego wynagrodzenia dochodzą napiwki i stawki ekstra za imprezy zamknięte. Można zarobić od 1,5 do 2 tys. miesięcznie, a jak ktoś dobrze pracuje, nawet do 2,5 tys. - twierdzi Marcin Pajewski, menedżer działającego od lipca 2005 roku klubu i restauracji On-off.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - 22 nowe lokale w
Tylko co piąty Polak nie planuje
Wrocław trafi do przewodnika
WARS testuje płatności
Dział hotele, pensjonaty:
Oszuści sprzedający fałszywe bonu turystyczne
Starsze aktualności:
Grecja coraz popularniejsza, także przed
KE publikuje nowe wytyczne dot. praw
Branża noclegowa niegotowa na Lex
Wracają umiarkowane wzrosty cen wyjazdów
Renesans gastronomii na Pomorzu
Rzeczniczka MŚP apeluje o podniesienie kwoty limitu zwolnienia z
Kraków powołał nocnego
Rosną przychody greckich firm
Ogrody Łazienek Królewskich częściowo
Austriacka turystyka wychodzi z propozycją do
Nowa atrakcja turystyczna w
PPL: Polskie lotniska poradziły sobie pomimo awarii systemów
Miliony pasażerów przewiezionych przez PKP Intercity w II
Amerykańscy politycy będą musieli mieć wizy na Białoruś
Białystok: w starej kamienicy powstanie hotel
Znaleziono szczątki zaginionego Airbusa A330
Jak kupować wycieczkę w internecie, czyli dekalog turysty internauty
Czwarty pięciogwiazdkowy hotel w Krakowie!
Burger King promuje się za pomocą 5-złotówki
10 najlepszych hoteli dla imprezowiczów
Czartery z Wrocławia do Tel Awiwu
Unity Line: rejsy do Trelleborga na dwóch nowych promach
Hotel "Tęczowy Młyn" w Kielcach przyjmuje już gości
Otwarto szlak turystyczny im Jana Pawła II
Klienci TUI Poland już w Polsce
Farmona Business & Spa - nowy krakowski hotel rozpoczyna działalność
Kolej Mazowiecka będzie mieć nowoczesne piętrusy
W Wejherowie powstanie Regionalne Centrum Kultury
Zielona Góra: gruntowny remont hotelu Leśnego
Od 29 listopada nowy taryfikator mandatów
Nowa trasa turystyczna w Świnoujściu
Prawa i obowiązki turysty na wakacjach
LOTem za 566zł do Tibilisi bezpośrednio :)
Jarmarki Świąteczne - BERLIN !!!
Traveligo, ja nie mogę narzekac :) formalnosci droga elektroniczna !!!!