TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kiedy skończą się kontrole graniczne dla obywateli nowoprzyjętych państw Unii Europejskiej?

Zgodnie z planem w marcu 2007r. powinny zakończyć się prace nad rozbudową centralnej bazy danych strefy Schengen w Strasburgu. Z nieoficjalnych doniesień Komisji Europejskiej, dowiadujemy się, że terminu prawdopodobnie nie uda się dotrzymać. Jak duże będzie opóźnienie źródła nie podają. Rozbudowa centralnego węzła w Strasburgu jest niezbędna, aby mógł ruszyć konieczny do obsługi rozszerzonej strefy Schengen system SIS II.


Obecnie funkcjonujący SIS nie może pomieścić danych z nowoprzyjętych państw Unii Europejskiej. Połączenie SIS i SIS II pozwoli na zgromadzenie ważnych danych (np. o osobach poszukiwanych) ze wszystkich krajów europejskiej wspólnoty. Obecnie funkcjonujący SIS jest bazą danych z 15 starych członków poza Irlandią i Wielką Brytanią, a także z Norwegii i Islandii.

SIS od początku jest kością niezgody pomiędzy krajami członkowskimi. Zdaniem specjalistów z Francji rozbudowa SIS II jest opóźniona z przyczyn technicznych, i obwinia urzędników za przeciągający się proces zatwierdzania dokumentacji.

Dla obywateli nowych państw członkowskich, w tym także i Polski, ważne jest, żeby prace zakończyć jak najwcześniej, tak aby całkowite zniesienie kontroli granicznych planowane na październik 2007r. nie przeciągało się w nieskończoność.





Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
kontrole graniczne prace nad opóźnienie Unia Eoropejska strefa Schengen danych w SIS SIS II kraje europejskiej kiedy na unii travel poszukiwanych




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję