TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Śląskie prowadzi na Liście Produktów Tradycyjnych

Śląskie przysmaki przodują na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Śląsk ma bowiem najwięcej zarejestrowanych tradycyjnych potraw i napojów - 98 pozycji.


Ta ogólnopolska lista zawiera 600 potraw podzielonych na kategorie: produkty mleczne i mięsne, ryby, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje oraz inne produkty.

Na początku tego roku listę wzbogaciły nowe potrawy ze Śląska: rosół z gołębi, pajszle (flaki po cieszyńsku), becok (cieszyńska fasola na sypko) oraz cieszyńska kita wędzona (wędzone mięso z zadniej nogi świńskiej z kością).

Aby trafić na listę potrawy muszą charakteryzować się tradycyjną, przynajmniej 25-letnią metodą wytwarzania.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Śląskie Lista na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawy wyroby tradycyjne śląskiego rosół z gołębi becok cieszyńska kita wędzona




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję